Καστανο : μαρμελαδα και γλυκο !

Μαρμελάδα κάστανο:
2 κιλά μεγάλα κάστανα
2 κιλά περίπου ζάχαρη
άρωμα βανίλιας κατα προτιμηση σε καψουλα
μπράντυ
αλάτι

Ξεφλουδίζετε τα κάστανα, τα πλένετε και τα βράζετε σε άφθονο νερό με λίγο αλάτι.
Όταν τα κάστανα μαλακώσουν αρκετά, τα στραγγίζετε και αφαιρείτε την εξωτερική φλούδα τους. Περνάτε τα κάστανα από λεπτό μύλο και τα βάζετε σε μπολ.
Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα 100 γρ. ζάχαρη και 70 γρ. νερό για κάθε 100 γρ. κάστανα. Προσθέτετε τη βανίλια και βράζετε για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε τον πουρέ κάστανου και πάντα ανακατεύοντας τα βράζετε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε 3 κουταλιές μπράντυ ανακατεύοντας καλά.
Αποστειρώνετε τα βάζα σας βράζοντας τα για μισή ώρα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο καθαρό νερό τα τοποθετείται πάνω στο τραπεζι σας με το στομιο προς τα πάνω, τα σκεπάζετε με γάζα και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Κόβετε από μια λαδόκολλα στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το στόμιο των βάζων, τα βουτάτε σε λίγο μπράντυ και τα εφαρμόζετε στο στόμιο. Κλείνετε τα βάζα ερμητικά.

Καστανο γλυκό του κουταλιού:

Απο τα πιο αγαπημενα μου χειμωνιάτικα  γλυκά! Η  διαδικασία του καθαρίσματος ε ίναι κάπως κουραστική, αλλά το  γλυκο αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό. Πιστεψτε με  θα σας αποζημιώσει.

Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου, Ψήσιμο: 1 ώρα και 30΄
Υλικά (για 4 μέτρια βαζάκια):
2 κιλά κάστανα
2 κιλά ζάχαρη
1 ξυλάκι βανίλιας
3 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένο λεμόνι
Διαδικασία:
Χαράζουμε από κάτω σταυρωτά τα κάστανα – μόνο το φλούδι και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200° C. Τα καθαρίζουμε προσεκτικά. Εχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι;;;  Για να το αφαιρέσουμε θα βάλουμε τα κάστανα σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει,  και μετά  θα το αφαιρέσουμε προσεκτικά χωρίς να σχίσουμε τον καρπό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με 1+3/4 λίτρα νερό και το ξυλάκι βανίλιας. Οταν αρχίσει να δένει σιρόπι, βάζουμε τα κάστανα μέσα, προσεκτικά, για να μην κοπούν. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι, βάζουμε μια κουταλιά σε στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει. Σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, πρέπει να κανει δρόμο που δεν κλείνει. Ρίχνουμε το λεμονάκι, βράζουμε ακόμα 2 λεπτά και το αποσύρουμε. Οταν κρυώσει, βγάζουμε τη βανίλια (αν θέλουμε), βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα  , πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.
Ενα μικρο κολπο :
Μετά το βράσιμο, τρυπάμε τα κάστανα με οδοντογλυφίδα για να διαπιστώσουμε πόσο μαλακά είναι και να υπολογίσουμε το χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Αν είναι πολύ μαλακά, βάλτε τα στο σιρόπι πιο αργά, όταν μισοδέσει δηλαδή. Μερικά κάστανα θα σπάσουν αλλά… γινεται πολεμος χωρις  θυματα;  Βάλτε, απλά, τα κομμάτια σε ενα πιατακι και μετά μπροστά σας!

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ να έχουμε και καλές γιορτές εύχομαι!

About these ads

One thought on “Καστανο : μαρμελαδα και γλυκο !

  1. Pingback: Εκεί που φυτρώνει φλισκούνι και άγρια μέντα | Χειμωνιάτικη Λιακάδα

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s