Φανουρόπιτα

Οχι δεν μπερδεύτηκα! Τον Αγιο Φανούριο τον γιορτάζουμε στις27 Αυγούστου!

Για τον Άγιο Φανούριο ο λαός μας λέει ότι είναι  ο Άγιος”, που φανερώνει τα  πράγματα”.

Καμιά φορά πιστεύεται πως φέρνει και  καλοτυχία σε αυτον που φτιάχνει τη φανουρόπιτα! Του φανερώνει το δρόμο τον καλό. “Του φέγγει”, λέει ο λαός για κάποιον που τον πάει καλά η τύχη του. “Του φέγγει ο Άγιος Φανούρης “!
Φέξε μου και γλύστρισα, λέω εγώ! Απλά η όρεξη μου τραβηξε  νηστίσιμη κι ελαφριά πιτούλα , μεσογειακού τύπου διατροφής, αντι  για  κεκάκι με το απογευματινό  το τσαι!
Ετσι άνοιξα τα δευτέρια μου και να μια συνταγή που είχα κρατήσει  σε πρόχειρο χειρόγραφο . Εύκολη και νόστιμη!

Υλικα που θα χρειαστουν για ένα ταψακι διαμετρου 30 εκ.

½ κιλο αλευρι που φουσκωνει μονο του

2 φλυτζανια του τσαγιου  ζαχαρη

1 φλυτζανι του τσαγιου γαλα

3 αυγα

2 φλυτζανια του τσαγιου καλαμποκελαιο

1 κουταλι της σουπας μαστιχα  (κοπανισμενη)

1 κουταλι της σουπας κανελλα σκονη

1 κουπα τσαγιου σταφιδες μαυρες ( η ξανθες ή αναμικτες)

300 γραμμαρια ζαχαρη αχνη

Ξεκιναμε βαζοντας τα αυγα και τη ζαχαρη και τα χτυπαμε στο μιξερ με δυνατη ταχυτητα μεχρι να ασπρισουν. Μετα προσθετουμε και το  καλαμποκελαιο και συνεχιζουμε να τα χτυπαμε  σε χαμηλη όμως πια ταχυτητα, μεχρι το μιγμα να γινει ομοιογενες.

Τοτε σταματαμε το μιξερ, ριχνουμε μεσα τις σταφιδες*   και ανακατευουμε με μια σπατουλα να πανε παντου.

Αδειαζουμε το μιγμα μας στο ταψακι  που εχουμε περασει πριν με  βουτευρο για να αμη μας κολλησει η φανουροπιτα . Ψηνουμε το γλυκακι μας σε προθερμασμενο φουρνο , για 45 περιπου λεπτα.

Όταν πια βγαλουμε τη φανουροπιτα από το φουρνο την αφηνουμε να κρυωσει καλα. Εν τω μεταξυ κοβουμε ένα χαρτονι οπου εχουμε σχεδιασει σενα σταυρο ή οποιο άλλο σχεδιο μας αρεσει και κοσκινιζουμε από πανω τη ζαχαρη αχνη με το σουρωτηρι ετσι ώστε  στα κενα του χαρτονιου να αποτυπωθει , το σχεδιο .

Αν θελετε μπορειτε απλα να καλυψετε και ολη την επιφανεια με ζαχαρη αχνη η να κανετε καποιο σχεδιο με σταφιδες  στο κεντρο για διακοσμηση!

@ R .

4 thoughts on “Φανουρόπιτα

  1. Ολα τα βλέπεις !
    Ρυθμίζεις το μικρο φουρνακι σου να καιει, πάνω και κάτω , τοποθετώντας το ταψακι στη σχάρα στη μέση του φούρνο σου ( οχι κάτω γιατι κινδυνευεις να καει η βάση της φανουρόπιτας ).

    Μετά τα δεκαπέντε λεπτά ψησίματος το έχεις το νου σου μην “παραπάρει χρώμα ” από πάνω..
    Εγω θα το σκέπαζα ελευθερα με ενα ασημόχαρτο λίγο πριν το τέλος …
    Αν παλι σου ξεφύγει και “ροδίσει” παραπάνω , υπάρχει και η λύση το “πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη” !
    Καλη επιτυχία και καλοφάγοτη!!!
    Αν περισσέψει στείλε λιγη και από δω με ε μειλ! 🙂

  2. Ευχαριστώ!
    Εμείς στο χωριό στη φανουρόπιτα βάζουμε μόνο μόνο αριθμό συστατικών.. έτσι πρέπει λένε..

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s