limonchelo

για  2 lt liquer  ( 12-15 άτομα )

Διαδικασία

Η καλύτερη ιδέα για τα φετινά δώρα είναι τα Dο it yrself  που λένε και οι Άγγλοι. Δηλαδή τα “Φτιάξτο μόνος σου” δώρα που ξοδεύεις λίγα λεφτά και βάζεις πολλή αγάπη και πολλή καρδιά. Τέτοια νόστιμα DYI δώρα είναι ας πούμε: μία ωραία μαρμελάδα ή ένα καλό λικέρ ή ένα γλυκό του κουταλιού. Για γλυκά του κουταλιού μπορείτε να πάρετε ιδέες: φιρίκι, μήλο, μαρμελάδα φράουλα . Την τελευταία την ανέφερα έτσι  για να σας ανοίξω την όρεξη –  είναι πολύ ακριβή ακόμα! (πού θα  πάει, όμως η τιμή της θα πέσει –ελπίζω_ μετά το Πάσχα) . Όσο για το λικεράκι, voila!

 

Μέσα σε ένα γυάλινο βάζο ρίχνουμε τις φλούδες από τα λεμόνια με το 1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ημέρες. Μετά από τις 5 ημέρες βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει, ρίχνουμε το οινόπνευμα από το βάζο (χωρίς τις λεμονόκουπες), ανακατεύουμε και το βάζουμε σε γυάλινα βάζα. Παίζει μεγάλο ρόλο  το που βάζουμε το βάζο. Θέλει ένα στεγνό, δροσερό και σκοτεινό μέρος. Εάν δεν υπάρχει κελάρι .. φυλάξτε το  στο βάθος ενός ντουλαπιού για καμμιά 10-ριά ημέρες. Ανάδευέ το χωρίς να ανοίγετε το βάζο , ανακινώντας το βάζο μια φορά τη μέρα. Σε 6-7 μέρε το ποτό  θα είναι έτοιμο!

Αυτά τα ποτηράκια, τα μικρά σφινάκια που το σερβίρουμε -όπως και το ίδιο το ποτό-    ιδιαίτερα εάν το πίνετε καλοκαίρι, βγαίνουν κατευθείαν από την κατάψυξη!!!

και Cheer to us !
________________________________________

Πολύ μεγάλη προσοχή!!!

Το οινοπνευμα να είναι καθαρό οινόπνευμα, μη κάνει κανένας /καμμία το αστείο να χρησιμοποιήσει (ούτε καν μερικώς) ακάθαρτο οινόπνευμα!
(*) Το ποτό (και όχι λικέρ) θέλει οινόπνευμα 45°.  Μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε το καθαρό οινόπνευμα των 90°, αραιώνοντάς το με ίση ποσότητα νερού. Με 500 ml οινόπνευμα των 90° και 500 ml νερό, έχετε 1l αλκοόλ 45°.
(*) «Αν δοκιμάσετε να το κάνετε με ό,τι άλλο πλην καθαρού αλκοόλ η γεύση, όσο και να το κάνουμε, θα “πάρει” λίγο» γι αυτό αποφύγετέ το!

(*) Τα λεμόνια πρέπει απαραιτήτως να είναι μη επεξεργασμένα, να μην έχουν περάσει κερί από πάνω τους. Ασφαλώς και θα ήταν τέλειο «να είναι μόνο και πάντα βιολογικά».
(*)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s