Παστελαριά

Η παστελαριά ειναι ενα είδος πίτας με αποξηραμένα σύκα που την κανουν οι ντοποιοι σε διάφορες παραλλαγές.

Στα δυτικα του Ταυγετου, ένα παραδοσιακό νόστιμο γλύκισμα είναι η ντόπια συκομαΐδα: κομμένα σύκα, ζυμωμένα με μαύρο πιπέρι και ούζο, τυλιγμένα σε φύλλα καστανιάς για να ξεραθούν. Η μαστίχα αρωματίζει ξερά, σκούρα, εύσαρκα ντόπια σύκα, που τυλίγονται σε φύλλα από κληματαριά ή καστανιά.

Στα νησιά του Αιγαίου μια άλλη σπεσιαλιτέ είναι οι παστελαριές, που μοιάζουν με τις πίτες με αποξηραμένα σύκα αλλά έχουν σουσάμι, καρύδια ή κανέλλα μεταξύ άλλων.

Στην Κρήτη σερβίρονται αποξηραμένα σύκα βουτηγμένα σε μούστο, ενώ
στην Καλαμάτα ένα από τα πιο νόστιμα σνακ που έχω δοκιμάσει είναι τα αποξηραμένα σύκα ποσαρισμένα σε άλμη και κατόπιν ψημένα πάλι στα κάρβουνα: ένα σνακ που μασουλούσαν οι οικογένειες τα βράδια … στις οικογενειακες μαζωξεις τους….

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s