Μαρον γλασε

Tο κάστανο που, σε δύσκολα χρόνια αποτέλεσε βασική τροφή για τους Έλληνες, σήμερα καταναλώνεται μόνο σαν συμπλήρωμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι . Κάποιοι είναι «φανατικοί» λάτρεις του, κι εγώ είμαι μια από αυτές!

Eκείνο που θυμάμαι έντονα από τα παιδικά μου χρόνια, είναι τα βράδια του χειμώνα, που περιμέναμε να βγουν τα κάστανα. Αλλοτε τα ψήναμε στο τζάκι και καίγαμε τα χέρια μας κι άλλοτε η μάνα , τα έβραζε σε αλατισμένο νερό, μετά τα ανοίγαμε με μαχαίρι στη μέση και τα τρώγαμε με το κουταλάκι. Ακόμα και τώρα, έτσι μ αρέσει να τα τρώω όχι συχνά βέβαια γιατί από θερμίδες χτυπάς κόκκινο! Το νου σας λοιπόν ! Δεν παχαίνουν μόνο επειδή έχουν πολλές θερμίδες, αλλά επειδή συνήθως όταν αρχισεις, δεν μπορείς να σταματήσεις αν δεν τελειώσουν!!!

Παραδοσιακά τα κάστανα είναι το ξηροκάρπι του χειμώνα, των γιορτών και της χόβολης.

Σπίτι χωρίς κάστανα το χειμώνα είναι σαν ..χελώνα χωρίς καβούκι..

Μάνα έρχομαι στο σπίτι για Χριστούγεννα! Θέλω κάστανα μαρόν! Κανόνισε!

… έλεγε το sms που πήρα σήμερα νωρίς το πρωι!

Ξαμολύθηκα κι εγω , πήρα τα υλικά , κι όσπου να βγουν τα κάστανα

απ τη φωτιά και να τα καθαρίσω σας γράφω.

 

 

…διπλασιάστε τη δόση στη συνταγή…ξέρω εγώ τί σας λέω...
– 1 κιλό κάστανα
– 700 γρ.ζάχαρη
– 1 λίτρο νερό
– 1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού

Καθαρίστε με προσοχή την εξωτερική φλούδα από τα κάστανα και βράστε τα σε αρκετό νερό, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά…

Στραγγίξτε τα και αφαιρέστε όσο είναι ακόμη ζεστά και την εσωτερική τους φλούδα…

Σε άλλη κατσαρόλα, βράστε τη ζάχαρη με το νερό, μέχρι να γίνουν ελαφρύ σιρόπι…
Αφήστε για λίγο να κρυώσει…

Ρίξτε τα βρασμένα κάστανα στο σιρόπι και αφήστε τα στην ησυχία τους να “κοιμηθούν”

όλο το βράδυ…

Την άλλη μέρα, τα ξυπνάτε, τα ξαναβράζετε για λίγο και τα αφήνετε να κρυώσουν για 5 ώρες..
Μετά το 5ωρο (..μη το βάλετε και μαράζι. .ας είναι και 8ωρο..),τα ξαναβράζετε για άλλα 5 λεπτά και αυτή τη φορά προσθέτετε στο σιρόπι και το χυμό λεμονιού..

Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα κάστανα από το σιρόπι και το αφήνουμε να δέσει κανονικά σε δυνατή φωτιά..
Ξαναρίξτε μέσα τα κάστανα και αφήστε τα για άλλες 5 ώρες..

Μετά και από αυτό το 5ωρο, βγάλτε τα, απλώστε τα σε σχάρα μέχρι να στραγγίσουν και να στεγνώσουν,τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο ή στα ειδικά χαρτάκια που είναι για μικρά γλυκάκια… ή αφήστε τα σε πιατέλα,την οποία όμως θα σκεπάσετε με μεμβράνη…

…Εσείς τί νομίσατε..??..πως θα φάτε κάστανα μαρόν γλασέ σε μία ώρα..??

Είπαμε, γίνονται σχετικά εύκολα αλλά θέλουν κι αυτά το χρόνο τους..
Οπως όλα τα καλά πράγματα… αργούν..!!!!

Παρά τις επικρατούσες συνθήκες στη ζωή μας … Χριστούγεννα έρχονται … κι εγώ προσπαθώ να σας το θυμίσω με ήχο πλάγιο …

Φιλιά με γεύση κάστανο, λοιπόν αυτή τη φορά !

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s