Ο Ντολμάς

Ντολμάς, Ο (γνωστό και ως “Ντολμαδάκι, Το”)

Ντολμάδες, γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Ελληνικό παραδοσιακό έδεσμα (συνήθως ορεκτικό).

Συναντάται σε δύο βασικές παραλλαγές, τυλιγμένα με αμπελόφυλλα ή λάχανο (αυτή η παραλλαγή συνήθως ονομάζεται λάχανο-ντολμάδες).

Η  άλλη,  η πιο γνωστή  εκδοχή των ντολμάδων – και μιλάμε για το ανθρώπινο είδος πια-  είναι οι…. «γιαλαντζί»!

Τα πρώτα τρώγονται χλιαρά ή κρύα, σκέτα, με γιαούρτι ή τζατζίκι  σαν ορεκτικό ή σαν μεζεδάκι για το ούζο και το κρασί . Οι   δεύτεροι  δεν… τρώγονται  με τίποτα!

Τι χρειαζόμαστε για το φαγητάκι μας :
400 γρ. φρέσκα Αμπελόφυλλα  (ή κονσέρβα ς)
1 1/2 κούπα Ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα  φρέσκο καλό λαδάκι ελιάς
2 μέτρια κρεμμύδια Ψιλοκομμένα
3 – 4  ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κουταλιές ψιλοκομένο μαϊντανό

Ψιλοκομμένο μαϊντανό: Ψιλοκομμένο άνηθο: 4 κουταλιές
Ψιλοκομμένο δυόσμο: 2 κουταλιές
Χυμό λεμονιού: 1/2 κούπα

Ξεκινάμε πλένοντας τα αμπελόφυλλα και αν είναι φρέσκα τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 3 – 4 λεπτά.
Μετά αναμιγνύουμε το ρύζι με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα  κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, βάζουμε στην άκρη του ένα κουταλάκι από το μείγμα, διπλώνουμε από τα δεξιά και τα αριστερά  τις άκρες προς τα μέσα και φτιάχνουμε ρολό, χωρίς να σφίγγουμε πολύ το φύλλο γύρω από την κουταλιά του ρυζιού.   Το βάζουμε στην κατσαρόλα.

Τυλίγουμε έτσι ένα-ένα όλο το ρύζι σε ντολμαδάκια  τοποθετώντας τα σφιχτά το  ένα δίπλα στο άλλο μέσα στην κατσαρόλα ( αυτό είναι το μυστικό για να μας βγουν ομοιόμορφα και εμφανίσιμα)  .
Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε  λίγο αλατοπίπερο, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και  τα σκεπάζουμε  με ένα πιάτο. Συμπληρώνουμε με ζεστό  νερό, να σκεπάσει ελαφρά το πιάτο και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Τα σιγοβράζουμε, σκεπασμένα για 40 περίπου λεπτά, ελέγχοντας για νερό.

Τα κατεβάζουμε  από τη φωτιά και όταν το φαγητάκι μας κρυώσει λίγο, βγάζουμε  το πιάτο και τα στρώνουμε προσεχτικά στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε. Τα ραντίζουμε με λεμόνι και τα γαρνίρουμε με γιαούρτι ή τζατζίκι.

υγ. Αν δεν σας πετύχουν μη σκάσετε! Eτσι για την ιστορία σας λέω πως

Γκαντεμίων  με ιδιαίτερο ταλέντο στην παρασκευή ντολμάδων.  Σαρακοστή είναι,   σε διαιτούλα με μακαρόνια  και οχι  νηστεία  είμαι   ;-)p

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s