Η λαμπριάτικη κουλούρα

Είχα μια γιαγιά που κάθε πρωί την άκουγα να δοξάζει τον Θεό που μπορεί και σηκώνεται  μόνη από το κρεβάτι της, πατάει στα πόδια της και αφού πλυθεί και ντυθει ήταν σε θέση να πάει  ως την κουζίνα και να ετοιμάσει το ελληνικό καφεδάκι που συνήθιζε να πίνει. Καθόταν στο τραπέζι της κουζίνας κι αγνάντευε τα γεράνια της. Ένιωθε τόσο τυχερή  που στα 97 της δεν είναι σε κάποιο νοσοκομείο, γηροκομείο  ή ανάπηρη σε ένα κρεβάτι  αλλά κυκλοφορούσε ανάμεσα μας  χωρίς να επιβαρύνει κανέναν! Παρά τα γεράματα της  -το τελευταίο της Πάσχα – Μεγάλο Σαββατο πρωί σηκώθηκε νωρίτερα απ ότι συνήθιζε με ξύπνησε κι εμένα αχάραγα για να τη βοηθήσω λέει και μας ζύμωσε το καθιερωμένο πια λαμπριάτικο ψωμί.

Η γιαγιά αυτή, ήρθε στον ύπνο μου απόψε και μου χαμογελούσε… Ολοι στην οικογένεια λένε πως φυσιογνωμικά μπορεί να μη της μοιάζω διόλου αλλά της …  “εχω πάρει το χεράκι ” στη μαγειρική. Ετσι σήμερα ακολούθησα τα βήματα της με ένα χαμόγελο στα χείλη και μια περίεργη ευδαθεσία. Ξύπνησα την  μικρή Νανούλα, που στο πρόσωπο μοιάζει με κόρη της  ( φτυστή λέμε)
– Θελεις να με βοηθήσεις να ζυμώσουμε την … “κουλούρα της γιαγιάς “;

Πήραμε λοιπόν
500 γρ. αλεύρι πολύσπορο
500 γρ. αλεύρι σκληρό
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 αυγό
50 γρ. μαγιά φρέσκια ή 1 φακ. σε σκόνη
1 φλ. γάλα χλιαρό
1 φλ. λιόσπορο καθαρισμένο

2 κ.σ. σουσάμι
2 κ.σ. εβαπορέ

Διαλύσαμε τη μαγιά στο χλιαρό  το γάλα  και  ανακατέψαμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Μετά τα τοποθετήσαμε το αλευρι στη μεγάλη πήλινη λεκάνη της γιαγιάς σχηματίζοντας στη μέση μια λακουβίτσα. Εκεί μέσα  ρίξαμε το αυγό χτυπώντας το ελαφρά με  ένα πηρούνι και μετά παίρνοντας λίγο-λίγο  το αλεύρι από έξω προς τα μέσα τα ανακατέψαμε καλά. Στη συνέχεια προσθέσαμε και τη διαλυμένη μαγιά και ζυμώσαμε με τα χέρια μας προσθέτοντας επιπλέον σταδιακά και το βούτυρο. Δουλέψαμε τη ζύμη για 10 περίπου λεπτά προσθέτοντας και τους λιόσπορους.
Μετά τη μαζεψαμε σε μια μεγαλη μπαλα και σκεπασαμε τη λεκανη μας με μια υγρη πετσετα και αφησαμε τη ζύμη να φουσκωσει σε ζεστο μερος μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (περ. 2 ωρες).
Η μικρη Νανουλα τριγυρνουσε γυρω με ξαναμενα μαγουλα μεχρι που ηρθε η ωρα να πλάσουμε τη ζύμη σε κυλινδρικα κορδονια !
Σηκωσε τα μανικια παλι και το ζυμαρι πλεξουδες
– Μίνα, υπναρού ξύπνα να δεις τη φτιαξαμε!
Μια λαμπροκουλούρα που την πλέξαμε κοτσιδα σαν τα μαλλια μου!
Πηραμε την πλεξουδα και την καναμε στεφάνι!
Τη βαλαμε σε λαδομενο ταψί και την αφησαμε παλι να φουσκωσει για 1 ωρα. Αλειψαμε με το εβαπορε το γαλα και πασπαλισαμε με το σουσαμακι.
Η λαμπροκουλουρα μας ψήθηκε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 C. για 45-50 λεπτα.

Εκπληκτικο ψωμι! Το αποτελεσμα ήταν ενα λαμπρόψωμο που που  ειχα σκοπο να φωτογραφισω για να σας την δείξω  .Δεν προλαβα όμως γιατί κάποια άτακτα παιδιά γύρω μου της έκοψαν μια γωνιτσα! Μεταξύ μας κι εγώ το ίδιο ήθελα να κανω ..  αν δεν θηυμομουν καποια λόγια θα την ειχα τσακισει απο νωρις! ( εγκρατεια και διαιτα το λενε ή κρατώ χώρο για τη μαγειρίτσα? ) δεν ξερω .. Μαλλον ξερω αλλα δεν λεω!
Ετσι η λαμπροκουλουρα γλυτωσε … κατα κάποιο τρόπο… παρ όλο που δεν εμεινε  αθικτη για να συνοδεψει το πασχαλιατικο τραπεζι μας  απόψε!

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s