Ζεστό αρωματικό κρασί – Glühwein

Αυτό το κρασί είναι πολύ δημοφιλές  στις βόρειες χώρες, με τις βαρυχειμωνιές  αλλά αρέσει και σε μας, τις κρύες βραδιές του χειμώνα, με φίλους, δίπλα στο τζάκι, γιατί είναι ένα πολύ γλυκό, αρωματικό, θερμαντικό και … μεθυστικό ποτό!

Βάζω σε μια κατσαρόλα περίπου 1 λίτρο κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο, 3-4 ξυλάκια κανέλας, τον φλούδι από ένα πορτοκάλι, 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ελάχιστο μπαχάρι και 4-5 γαρύφαλλα. Ζεσταίνω το διάλυμα  σε μέτρια θερμοκρασία, για 15 περίπου λεπτά, όσο χρειάζεται να απελευθερωθούν τα αρώματα του , χωρίς να το αφήσω όμως να βράσει, γιατί θα εξατμιστεί το κρασί.

Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να βράσει  τα υλικά με ελάχιστο νερό (μισό φλυτζάνι του τσαγιού) και να προσθέσει  στο τέλος το κρασί για λίγα λεπτά,  για να το ενσωματώσει  με το σιρόπι, που θα έχει δημιουργηθεί.

Αφήνουμε τα υλικά να …» τραβήξουν»  για λίγα λεπτά μετά το σβήσιμο της φωτιάς, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ, schnapps ή Grand Marnier, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε, όσο είναι ακόμα ζεστό.
Οι δοσολογίες είναι φυσικά ενδεικτικές. Ο καθένας μπορει να το δοκιμάσει και να το προσαρμόσει στις δικές του  προτιμήσεις

*  Πολλοί προσθέτουν και κάρδαμο ή και φλούδα από λεμόνι.

Έτσι τώρα που έρχονται τα κρύα χρησιμοποιήστε  ότι υπόλοιπο κρασιών σας έχει  μείνει από λίγο σε κάποια μπουκάλια και μην τα αφήνετε κάβα για του χρόνου! Ως τότε  …ποτέ δεν ξέρετε  …   😀

και … Cheers!

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s