Μορέλια

Τα Στρουμφάκια τα χρησιμοποίησαν για σπίτια τους. Διάσημοι  μάγειροι έγραψαν συνταγές  με δαύτα , επιστήμονες τα μνημόνευσαν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και εκατομμύρια  γκουρμεδιάρηδες  τα απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση ωμά, ψητά, σε σάλτσες, τριμμένα, σε σκόνη, ως γαρνιτούρα κτλ κτλ

Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί, που συμμετέχουν σε μανιταρο-εξορμήσεις  σε δάση για να αποκτήσουν την ηθική ικανοποίηση του συλλέκτη!
Μανιτάρια, τα θρεπτικά

Η  βιολογική τους αξία , συνίσταται έκτός της πρωτείνης που περιέχουν σε μεγάλο βαθμό  και στα μέταλλα και στην περιεκτηκότητα τους  σε   βιταμίνες με πιο σημαντικές τις B12 και B2. H βιταμίνη B12 είναι αναγκαία για την καλή σύσταση του αίματος, για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την ενίσχυση της μνήμης, ενώ η βιταμίνη B2 βοηθάει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και των ματιών και βελτιώνει το μεταβολισμό μας!

Από εκεί και πέρα, η εκάστοτε ποικιλία μανιταριών έχει και τα «προσωπικά» της θρεπτικά στοιχεία. Για παράδειγμα το Aγαρικό το δίσπορο  το γνωστό μας άσπρο μανιτάρι ,  αποτελεί  πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων, όπως ασβεστίο, φωσφόρο και μαγνήσιο. Τα  Pleurotοus από την άλλη,   διαθέτουν  αμινοξέα σε αναλογίες αντίστοιχες με εκείνες του αυγού.

Μανιτάρια, τα γκουρμέ

Τα άγρια μανιτάρια, είναι και τα πιο διαδεδομένα στις διεθνείς κουζίνες. Η γαστρονομική τους αξία τιμάται δεόντως από πολλούς σεφ, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι οι «ταπεινοί» αυτοί μύκητες μπορούν να απογειώσουν γευστικά ακόμα και το πιο απλό πιάτο, προσδίδοντάς του παράλληλα «γήινες» γεύσεις. Στους κύκλους της υψηλής γαστρονομίας, ωστόσο, τα είδη που συναντάμε περισσότερο σε εκλεκτά πιάτα είναι τα Porcini και οι Τρούφες.

Σε γενικές γραμμές οι τιμές των άγριων μανιταριών, σε αντίθεση με αυτά που αγοράζουμε σε κονσέρβες, είναι αρκετά ..”τσιμπημένες”    μιας και δεν αποτελούν προϊόντα καλλιέργειας, αλλά μαζεύονται κυρίως  στα δάση. Για παράδειγμα, ένα πακέτο αποξηραμένα άγρια μανιτάρια των 40 γραμμαρίων κοστίζει στο εμπόριο γύρω στα 15€, με την τιμή του κιλού πλησιάζει τα 1000€. Σας φαίνεται υπερβολική η τιμή;

Και που να δείτε και τα … χειρότερα. Η τιμή της τρούφας (και ιδιαίτερα της λευκής) μπορεί να εκτοξευθεί ακόμα ψηλότερα. Κάποιες χρονιές μάλιστα, έφτασε ακόμα και τα 10.000€ το κιλό! Ο λόγος; Όπως μου έχουν πει κάποιοι  μανιταρόφιλοι γευσιγνώστες, η Τρούφα μαζεύεται – ή «κυνηγιέται» όπως λένε – σε άκρως… απόρρητες τοποθεσίες σε συγκεκριμένα σημεία της Ευρώπης, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκυλιών ή ακόμα και… γουρουνιών.

Πέρα από το έξυπνο μάρκετινγκ που έχει γίνει γύρω από την τρούφα βέβαια, σημαντικό ρόλο στις εξωφρενικές τιμές της παίζουν και οι καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς, οι οποίες επηρεάζουν την «εσοδεία» της. Για την ακρίβεια (στην κυριολεξία), φέτος ακούγεται ότι, λόγω της παρατεταμένης ξηρής καλοκαιρίας το καλοκαίρι στην Ευρώπη, η εσοδεία της τρούφας θα είναι περιορισμένη σε όγκο, οπότε και οι τιμές αναμένονται ανεβασμένες.

Link :     Μια συνταγούλα για …μορέλια

Advertisements

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s