Κολοκυθόπιτα

Καλωσόρισε και φέτος η γλυκιά κόκκινη κολοκύθα που κάνει την εμφάνιση της στα μανάβικα κάθε Σεπτέμβριο και κρατάει ως  και το Γενάρη.

Τη στολίζουμε με καρύδια, ζάχαρη και κανέλα και την τυλίγουμε σε χωριάτικη ζύμη για να απολαύσουμε ένα παραδοσιακό φθινοπωρινό γλύκισμα με ιδιαίτερη γεύση.

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες (το πιο χοντρό που θα βρεις)
  • 1 κιλό γλυκιά κόκκινη κολοκύθα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • Κανέλλα (σκόνη)
  • Μισό λίτρο φρέσκο γάλα
  • 3 φρέσκα αυγά
  • 1/4 καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τρίβεις την κολοκύθα, προσθέτεις ελάχιστο αλάτι και την αφήνεις σε μια μεγάλη γαβάθα να βγάλει τα νερά της. Μετά από 20 λεπτά την στραγγίζεις καλά και προσθέτεις τη ζάχαρη, αρκετή κανέλλα, την καρυδόψιχα, τα αυγά χτυπημένα και ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα. Ανακατεύεις τα υλικά. Λαδώνεις τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού, στρώνεις το πρώτο χωριάτικο φύλλο, ρίχνεις λίγο λάδι και στρώνεις και το δεύτερο. Ρίχνεις τη μισή γέμιση, φροντίζοντας να απλωθεί παντού, μετά ένα φύλλο, λάδι, την υπόλοιπη γέμιση και από πάνω ένα φύλλο, λάδι και το τελευταίο φύλλο. Γυρίζεις προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν έξω από το ταψί και τις κλείνεις με βρεγμένα δάκτυλα.  Ρίχνεις λίγο λάδι περιμετρικά και επάνω στην πίτα και την ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα.  Η κανέλλα θα γεμίσει σύντομα με την ευωδιά της την κουζίνα μας.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s