Πουτίγκα Χριστουγέννων

Ήρθε η ώρα να ετοιμάσεις την παραδοσιακή γιορτινή πουτίγκα. Από τώρα, γιατί χρειάζεται μια διαδικασία για να βγει νόστιμη και λαχταριστή. Η συνταγή είναι της διακεκριμένης φίλης μου της Αλίκης … και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα αφού πρώτα την  εχω  δοκιμάσει πολλες φορές σε   Χριστουγεννιατικα  τραπέζια μας.

Υλικά (για 10 – 12 άτομα):

  • 225 γρ. βούτυρο
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κ.γλ τζίντζερ τριμμένο
  • Ελάχιστο μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 225 γρ. φρυγανιά τριμμένη (φτιαγμένη από μπαγιάτικο ψωμί 3 ημερών)
  • 225 γρ. σταφίδες με κουκούτσι
  • 225 γρ. σταφίδες σουλτανίνα,
  • 225 γρ. μαύρες μικρές σταφίδες
  • 125 γρ. κερασάκια γλασέ
  • 250 γρ. κόντιτα ανακατεμένα
  • 125 γρ. ξερά σύκα
  • 125 γρ. τζίντζερ ζαχαρωτό
  • 1 καρότο καθαρισμένο και τριμμένο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 125 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 75 ml μπίρα
  • 75 ml μπράντι
  • 3 κ.σ Parisian, Essence ή μολάσα

Η κοπή των φρούτων:

Πλένεις τις σταφίδες και τις στεγνώνεις σε πετσέτα. Πλαταίνεις κάθε σταφίδα με το δάχτυλο πάνω στον πάγκο εργασίας, την κόβεις στα τέσσερα και μετά στα οκτώ με κοφτερό μαχαίρι, το οποίο κάθε τόσο βρέχεις σε νερό για να μην κολλάει. Μπορείς να τις ψιλοκόψεις και με ψαλίδι κουζίνας, αλλά, προσοχή, σε καμιά περίπτωση μην τις βάλεις στο μπλέντερ.

Το μαρινάρισμα:

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύεις τα φρούτα (που έχεις κόψει σε μικρά κομμάτια) με τα μπαχαρικά και το μπράντι και τα αφήνεις να μαριναριστούν για μερικές μέρες. Όσο περισσότερο μείνουν τα φρούτα στο αλκοόλ, τόσο πιο πλούσιο εκχύλισμα θα δώσουν. Παραδοσιακά μαρινάρονται σε μπράντι, αλλά έχει εξίσου επιτυχία και το μαρινάρισμα σε ουίσκι, ρούμι, ακόμα και γκραντ μαρνιέ.

Εκτέλεση:

Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Προσθέτεις ένα – ένα τα αυγά και χτυπάς καλά. Προσθέτεις το αλεύρι, το αλάτι, τη φρυγανιά, την μπίρα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύεις καλά. Στη συνέχεια αναμειγνύεις τα μαριναρισμένα φρούτα και προσθέτεις τα κερασάκια και τα αμύγδαλα ολόκληρα.

Στη συνέχεια:

Σε μια φόρμα πουτίγκας (θα την αναζητήσεις στα μαγαζιά με είδη κουζίνας) στρώνεις λαδόκολλα και την βουτυρώνεις. Ρίχνεις μέσα το μείγμα, σκεπάζεις με το καπάκι και στη συνέχεια τυλίγεις με αλουμινόχαρτο. Δένεις καλά με σπάγκο γύρω – γύρω από το καπάκι δημιουργώντας ένα μεγάλο πουγκί και το τοποθετείς μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το νερό πρέπει να φτάνει στα 3/4 της φόρμας. Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις την πουτίγκα στον ατμό για 4 ώρες. Κάθε τόσο μπορείς να συμπληρώνεις ζεστό νερό.

Βγάζεις την πουτίγκα και την αφήνεις να κρυώσει. Την τοποθετείς σε ξηρό μέρος μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

*Η ωρίμαση της πουτίγκας είναι το πιο σημαντικό στάδιο. Όσο μένει κρεμασμένη και στεγνώνει, τόσο αποκτά πλουσιότερη γεύση.

* Πριν τη σερβίρεις, τη ζεσταίνεις για 2 ώρες με τον ίδιο τρόπο που την έχεις βράσει. Την αναποδογυρίζεις σε πιατέλα ζεστή και την «φλαμπάρεις» την ώρα του σερβιρίσματος με ζεσταμένο μπράντι, το οποίο ανάβεις.

Πώς θα φτιάξεις τη «σάλτσα» της:

Η πουτίγκα σερβίρεται με την παραδοσιακή σάλτσα-μπράντι, γνωστή ως «σκληρή σάλτσα».

Υλικά:

  • 300 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Μισό φλιτζάνι μπράντι

Χτυπάς στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα λείο, αφράτο και ομοιογενές. Το αδειάζεις μέσα σ’ ένα γυάλινο μπολ και το τοποθετείς στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Προσωπικά την  έχω δοκιμάσει και με  σάλτσα πορτοκαλιού που σας στη συστήνω ανεπιφύλακτα και της ταιριάζει πολύ.

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι γλυκόζη
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουτάλια χυμό λεμονιού
1/2 κουταλίτσα ξύσμα πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά, την ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για 5 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε την γλυκόζη, το βούτυρο, το λεμόνι και το ξύσμα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s