Crème brûlée

Η κρέμα από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται πολλά ή/και δυσεύρετα υλικά, είναι πολύ ιδιαίτερη και αξίζει τον κόπο να την φτιάξει κανείς ακριβώς όπως απαιτεί η παραδοσιακή συνταγή.

Υλικά (για 4 κρέμες)

4 κρόκοι φρέσκων και μεγάλων αυγών
1 κλωναράκι βανίλια
60 γρ ζάχαρη (όχι καστανή και χοντρή)

λίγα γραμμάρια brown sugar  για το καραμέλωμα
330 ml κρέμα γάλακτος (μην χρησιμοποιήσετε τύπου light)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Καθαρίζουμε τους σπόρους της βανίλιας από το κλωνάρι, τα τοποθετούμε στην κρέμα, κόβουμε το κλωνάρι σε κομμάτια και το προσθέτουμε κι αυτό. Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι λίγο πριν αρχίσει να χοχλάζει. Μην την αφήσετε να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και διατηρείστε ζεστή την κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπολ χτυπήστε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.


Πολύ προσεκτικά και λίγο λίγο στην αρχή, αρχίστε να ρίχνετε την κρέμα  στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Χρειάζεται να γίνει με προσοχή για να μην ”κόψουν” τα αυγά. Συνεχίζετε να ρίχνετε την κρέμα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει το μίγμα.

Περνάτε από σίτα την κρέμα για να αφαιρέσετε τα κατάλοιπα του ξύσματος  και την μοιράζετε σε 4 ειδικά μπολάκια-πυρέξ.

Τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί και βάζετε ζεστό νερό ίσαμε το μισό του ύψους των μπολ- φτιάχνετε με άλλα λόγια ένα είδος μπεν-μαρί για τον φούρνο. Ψήνετε τις κρέμες για περίπου 45 λεπτά. Οι κρέμες είναι έτοιμες όταν θα έχουν σφίξει στις άκρες των μπολ αλλά στο κέντρο θα είναι χαλαρές. Προσοχή! Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να πάρουν καθόλου χρώμα. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Και

… μην μου  αγχώνεστε, δεν χρειάζεστε οπωσδήποτε φλόγιστρο. Το τελικό touch μπορεί να γίνει άνετα και στο γκριλ του φούρνου. Άλλωστε για πολλούς είναι καλύτερα έτσι.

Προθερμάνετε πολύ καλά τον φούρνο στο γκριλ. Ρίξτε μια κουταλιά ζάχαρη σε κάθε κρέμα,

βάλτε τα μπολ στο φούρνο στη θέση ακριβώς κάτω από το γκριλ και αφήστε τες για 1-2 λεπτά  μέχρι η ζάχαρη να καραμελωθεί.

Κι εδώ πάλι απαιτείται λίγη προσοχή: Η ζάχαρη θα καραμελωθεί γρήγορα και δεν θέλουμε τις κρέμες να καούν.

Βγάλτε τες κι αφήστε τες να κρυώσουν.

Και μετά πάρτε ένα κουταλάκι και…κκκκκκκκρ

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s