Kερασόπιτα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
185 γρ. βούτυρο παγωμένο και τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
30 γρ. ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική (2 κουτ. της σούπας)
50 γρ. νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 800 γρ.   (καθαρό βάρος-χωρίς κουκούτσια ) κεράσια
50 γρ. ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική
1 κουτ. της σούπας αλεύρι
1 κρόκος αυγού 1 ασπράδι αυγού
λίγη ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι και τα χτυπάμε . Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έτσι φτιάχνουμε ένα ζυμάρι. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
Ανακατεύουμε τα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και το βάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. Σηκώνουμε τη ζύμη  και κόβουμε ό,τι περισσεύει. Την αλείφουμε με τον κρόκο αυγού που έχουμε προηγουμένως ανακατέψει με 1 κουτ. της σούπας νερό. Αδειάζουμε μέσα τα κερασάκια μας  και τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, που έχουμε ανοίξει σε λεπτό φύλλο, πιέζοντας περιφερειακά έτσι ώστε να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους. Αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι αυγού που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210οC για 15 λεπτά και στους 190-200οC για 25 λεπτά ακόμη.

Την κόβουμε αφού κρυώσει και τη σερβίρουμε μόνη ή με παγωτάκι!

Μερίδες: 10

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s