Γλυκό κουταλιού Σταφύλι.

GLYKO STAFYLIΓια 2 κιλά σταφύλια θέλουμε,1 ½ κιλά ζάχαρη, 1 φυντζάνι νερό, χυμός ενός λεμονιού .

1. Καθαρίζουμε τα σταφύλια μας κρατώντας μοναχά τις ρώγες τους γιατί τα κοτσάνια γλυκό δεν γίνονται. Ούτε κι αλμυρό βεβαίως. Πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα για να πάρουν μια δεκάλεπτη βράση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και τη σκεπάζουμε με μια υφασμάτινη πετσέτα και αφήνουμε για μιαν ημέρα το φρούτο να βγάλει τους χυμούς του ήρεμα.
2. Την επόμενη ημέρα ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να “δέσει” το σιρόπι. Πριν το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
3. Αφού το γλυκό μας κρυώσει καλά το βάνουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και…


Μυστικά που πρέπει να ξέρουμε:

1.Πολλές θείες μου στο τελευταίο βράσιμο βάνουν και μια βανίλια για μυρωδιά. Καλή δε λέω αλλά το γλυκό σταφύλι που κάμω με βανίλια το κρατώ για τους ξένους..Σε πιο ανατολίτικες μυρωδιές με πάει εμένα η ψυχή μου..
2.Για να ξέρουμε ότι το σιρόπι έδεσε κατά το τελευταίο βράσιμο κάμουμε το κόλπο με το κρύο νερό και τη σταγόνα του σιροπιού. Ρίχνουμε σταγόνα σταγόνα το σιρόπι σε ένα διάφανο ποτήρι νερού κι άμα κομπιασει το σιρόπι, είναι έτοιμο!
3. Στο σταφύλι γλυκό πάνε σα γεύση και οι ξηροί καρποί. Στο συγκεκριμένο εγώ βάνω καρύδι αλλά έχω δει άλλες να βάνουν κι αμύγδαλα. Μια χούφτα είναι μια χαρά σαν ποσότητα. Ξεφλουδισμένα εννοείται!
4.Τα βάζα γιαι να τα αποστειρώσουμε τα βράζουμε.
5. Το γλυκό και το βάζο μας που θα το βάνουμε μέσα πρέπει να έχουν διαφορά θερμοκρασίας. Αν πχ το γλυκο μας είναι κρύο, το βάζο μας θα ναι χλιαρό και το αντίστροφο. Μόλις βάνουμε το γλυκό στο βάζο το καπακώνουμε (απαραίτητο) και το γυρνάμε ανάποδα(προφανής η εξήγηση του..απαραίτητου). Έτσι “κατακέφαλα” , το αφήνουμε για μια μέρα.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s