Τιρα μι σού

 

 

Το τιραμισού, πρόκειται για ένα πασίγνωστο ιταλικό γλυκό, το οποίο αποτελεί δημιούργημα της νεότερης γαστρονομικής εποχής της Ιταλίας, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1970. Βασισμένο σε απλό παντεσπάνι ή στα γνωστά μας σαβουαγιάρ (savoiardi), μουλιασμένα σε λικέρ και καφέ και καλυμμένα με ένα μείγμα από τυρί mascarpone με ή χωρίς αυγά. Η ελεύθερη μετάφραση του tiramisu είναι «σήκωσε με» ή «τράβα με πάνω», και αναφέρεται στις ιδιότητες του εσπρέσο και τις καφεΐνης. Πολλά τα διαφορετικά είδη τιραμισού, άρα και πολλές οι συνταγές και παραλλαγές αυτού. Παρακάτω θα δούμε μία από τις κλασικότερες στην Ιταλία.

Η παραδοσιακή συνταγή τιραμισού!

Υλικά (για 6 άτομα)

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε

4 αβγά

150 γρ. ζάχαρη

4 κ.σ. brandy

4 φλυτζανάκια καφέ εσπρέσσο

24 μπισκότα σαβουαγιάρ

3 γεμάτες κ.σ. κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε ένα μπολ, χτύπαμε τους κρόκους και τη ζάχαρη με τη βοήθεια ενώς μίξερ, μέχρι το μίγμα μας να γίνει αφράτο.

Προσθέτουμε το brandy, τo μασκαρπόνε, λίγο κάθε φορά και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στην κρέμα. Αναμειγνύουμε κάλα και προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε τον παγωμένο καφέ, σε ένα βαθύ πιάτο και βρέχουμε τα σαβουαγιάρ. Τα τοποθετούμε ομοιόμορφα σε ένα ταψί. Τα καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα κρέμας και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, με τη δεύτερη στρώση. Αφού καλύψουμε με την υπόλοιπη κρέμα, κοσκινίζουμε το κακάο πάνω από το γλυκό.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s