Liquer ρόδι

Κάθε μέσα του Φθινοπώρου η μαμά και η γιαγιά ετοίμαζαν τα λικεράκια που θα κρατούσαν συντροφιά τις παρέες που ερχόταν στο σπίτι μας, στις γιορτινές επισκέψεις του Χειμώνα.
Από όλες τις συνταγές της γιαγιάς το ρόδι μου άρεσε περισσότερο και το κρατώ κι εγώ για το σπίτι μου .
Είθισται να το παρασκευάζουμε μέσα του Φθινοπώρου για να πάρει ωραίο κόκκινο χρώμα το ποτό μας μιας και τότε τα ρόδια είναι ολοκόκκινα και γλυκύτατα.
Η βασική αναλογία είναι 1:1. Δηλαδή ένα φλυτζάνι καθαρισμένα σπόρια ροδιού, με ένα φλυντζάνι ζάχαρη κι ένα αλκοόλ.
Το αλκοόλ το επιλέγουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Μπορεί να ναι ούζο, τσίπουρο, κονιάκ ή για τις πιο μοντέρνες βότκα. Η γιαγιά και η μαμά μου ψηφίζαν δαγκωτό ούζο, αν και οι περισσότερες κυρίες που γνωρίζω προτιμούν το κονιάκ.
Σε μεγάλο γυάλινο βάζο που κλείνει καλά βάζουμε όσους καθαρισμένους σπόρους ροδιού έχουμε. Προσθέτουμε ανάλογη ζάχαρη και το αλκοόλ που επιλέξαμε για να γίνει το «βράσιμο» και για μυρωδιά βάνουμε ξυλάκια κανέλλας και λίγα γαρύφαλλα . Το βάζο μας το αφήνουμε για 40 ημέρες ήσυχο σε μια γωνιά και το καμαρώνουμε στα κρυφά, ξεματιάζοντας το παράλληλα με τρία «πτου» την φορά, μην το ματιάσουμε και αντί και λικέρ σερβίρουμε μολότοφ.
Μετά τις 40 ημέρες το σουρώνουμε , το βάνουμε σε γυάλινο μπουκάλι και το φυλάμε με τα ηδύποτα μας στην κάβα μας.
Καλή επιτυχία!

.Αν δεν θέλουμε να περιμενουμε 40 ημέρες να δέσει στο βάζο το λικέρ, τότε καταφεύγουμε στη λύση του βρασίματος. Βράζουμε όλα τα υλικά μας για λίγο χρόνο. Θα έλεγα δέκα λεπτα είναι αρκετά. Μετά θα σκεπάσουμε την κατσαρόλα και θα αφησουμε να ηρεμήσει το λικεράκι μας για μια μερούλα γιατι και τα νεύρα του λικέρ “παθαίνουν” με το βράσιμο Την επόμενη μερα σουρώνουμε και το λικέρ μας είναι έτοιμο!!!

.Υπάρχει ακόμη ενα μυστικό στα λικέρ και βρίσκεται στο σούρωμα τους. Εγώ μαθημένη από τα χούγια της γιαγιάς και της μαμάς το θέλω πηχτό το λικέρ μου για να το βάνω και στα γλυκά μου, οπότε κάμω μόνον ένα σούρωμα με τουλπάνι. Στο λικέρ όμως που έχω για κέρασμα προσέχω και κάμω τουλάχιστον δύο σουρώματα, αλλιώς σερβίρεται μόνον με παγάκι καθώς βγαίνει πηχτούλι!

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s