κέικ χριστόλεν (christollen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μυρωδάτο Γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ χριστόλεν (christollen) που σερβίρεται παντού και θεωρείται το νοστιμότερο σε όλη τη χώρα. Το αυθεντικό Christollen κατάγεται από τη Δρέσδη.

Υλικά

1 kg αλεύρι
120 γρ μαγιά
450 γρ βούτυρο
300 γρ ζαχαρη
300 γρ αμύγδαλα
20-25 πικραμύγδαλα
250 γρ σταφίδα μαύρη
250 γρ σταφίδα ξανθή
250 γρ κόντιτα
6 κ.σ. ρούμι
1 κ.σ. αλάτι
ξύσμα 2 λεμονιών
250 ml χλιαρό γάλα
Βούτυρο και άχνη για το πασπάλισμα στο τέλος

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά με λίγη ζάχαρη, λίγο αλεύρι και λίγο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να ανέβει. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τα κόντιτα (αν δεν είναι ήδη κομμένα) και τα αμύγδαλα. Πλένουμε τις σταφίδες, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε μαζί με τα αμύγδαλα και τα κόντιτα στο ρούμι.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη το βούτυρο και το αλάτι και προσθέτουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο γάλα μας. Ζυμώνουμε ελαφρά και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει. Προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε μουσκέψει στο ρούμι και το ξύσμα των λεμονιών. Ξαναφήνουμε να φουσκώσει.

Σχηματίζουμε ένα ρολό (σαΝ  φρατζολάκι) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά. Με μια οδοντογλυφίδα ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά. Μόλις βγει από το φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστό το περιχύνουμε με βούτυρο για να μη στεγνώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Το τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη ή το βάζουμε σε ένα τάπερ και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 3 εβδομάδες πριν φαγωθεί.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s