Μελομακάρονα

Βρήκα συνταγή για μελομακάρονα σε ένα ξεφτσμένο τεράδιο συνταγών της γιαΓιάς μου!!!\
Μύρισε το σπίτι Κανελα και γαρύφαλλο!!!!
Τα έφτιαξα και ξετρελλάθηκα με τη γεύση τους!
Υλικά για 55-60 μελομακάρονα

8 φλυτζάνια αλεύρι σταρένιο
2 κουτ. γλυκού κοφτά  baking powdwer
1 κουτ. γλυκού κοφτό Σόδα
ελάχιστο Αλάτι
3 φλυτζάνια Λάδι
1 φλιτζάνι Ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι Χυμός Πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι Κονιάκ
1 κουτ. σούπας Κανελο-Γαρύφαλλα κοπανισμένα
400 γρ. Καρύδια κοπανισμένα

Σιρόπι:
1/2 κιλό Μέλι
1/2 φλιτζάνι Ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι Νερό
Χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το κονιάκ και τα κανελο-γαρύφαλλα τα κοπανισμένα. Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και την σόδα.
Αν μας πέσει λίγο το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Αν μας πέσει πολύ, λαδώνουμε τα χέρια μας για να μαλακώσει η ζύμη.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε 1 1/2 ώρα να ξεκουραστεί και μετά ξαναζυμώνουμε.  Αντί να χαρακώσουμε το μελομακάρονο, ακουμπάμε την μια πλευρά του στον τρίφτη ή στο πίσω μέρος ενός πιάτου για γλυκό του κουταλιού για να ξεσηκώσουμε το σχεδιο πάνω στη ζύμη και να “καθίσει πάνω του” η κοπανισμένη κανελο-καρυδόψυχα.
Λαδώνουμε το ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς Κελσίου. (Αυτός ο χρόνος είναι για σχετικά μικρά μελομακάρονα)

Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό, το μέλι και την ζάχαρη, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται και αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσει.

Για το σιρόπιασμα:
1ος τρόπος: Όταν το σιρόπι είναι ζεστό από την φωτιά ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα και τ’ αφήνουμε 1-2 λεπτά για να μην γίνουν πολύ γλυκά. Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδια κοπανισμένα και λίγη κανέλα.

2ος τρόπος: Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, ενώ είναι ζεστά και τα περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι (το πίνουν όλο σχεδόν) γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές (και πάλι στο τέλος πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.)

5 thoughts on “Μελομακάρονα

  1. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου μελομακάρονα .
    Φέτος θα το επιχειρήσω , μ’ αυτή την συνταγή .

        • Βράζεις σταχτη μεσα σε νερακι και μετα τη σουρωνεις..αυτο που παίρνειςειναι η αλυσιβα! Τα κανει τραγανά.. ολιγον τι μπισκοτενια ( ελεγε η μπαμπω που μου κληροδότησε τη συνταγη )

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s