με μέλι και πουρέ κάστανου

Υλικά

για το αγριογούρουνο:
2 κιλά αγριογούρονο κομμένο σε μερίδες
15 κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 καρότο κομμένο σε κύβους
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 λίτρο ξηρό κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 λίτρα νερό ή ζωμός κότας
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμμένο
2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τον πουρέ:
2 κιλά πατάτες
500 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 λίτρα φρέσκο γάλα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Το αγριογούρουνο είναι ένα κρέας που δεν έχουμε συνηθίσει να το τρώμε, ωστόσο δεν είναι ακριβό και έχει μοναδική γεύση. Εδώ σας προτείνουμε να το συνδυάσετε με δικό σας σπιτικό πουρέ που είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε και σαφώς προτιμότερο από το να πάρετε έτοιμο.

Κόβουμε το αγριογούρουνο σε μερίδες ή ζητάμε από το χασάπη να το κόψει.

Για το φαγητό αυτό καλό είναι να ξεκινήσουμε την προεργασία μια με δύο ημέρες πριν, καθώς το αγριογούρουνο για να πάρει γεύση πρέπει να μείνει στο ψυγείο μέσα στο κρασί και τα λαχανικά για κάποιες ώρες, οπότε υπολογίστε πότε πρέπει να αγοράσετε τα υλικά και και πότε θέλετε να το μαγειρέψετε.

Αφού το πλύνουμε, βάζουμε το αγριογούρουνο σε μια λεκάνη μαζί με το κόκκινο κρασί.

Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο θυμάρι, το δενδρολίβανο, το πιπέρι και το ξύλο κανέλας.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά το κρέας με τα λαχανικά και τα μυρωδικά.

Καλύπτουμε τη λεκάνη με το καπάκι της ή με μια πλαστική μεμβράνη(μπορούμε αντί για λεκάνη να χρησιμοποιήσουμε πλαστικό μπολ) και αφήνουμε το αγριογούρουνο μέσα στο κρασί, με τα λαχανικά και τα μυρωδικά για μια νύχτα τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα για 24 με 30 ώρες.

Όταν βγάλουμε το αγριογούρουνο από τη λεκάνη, σουρώνουμε το κρέας και κρατάμε το ζουμί.

Βάζουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και περιμένουμε να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το αγριογούρουνο και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.

Το γυρνάμε με ένα πηρούνι και προσέχουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια βγάζουμε το αγριογούρουνο από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.

Αλευρώνουμε το αγριογούρουνο και το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.

Σβήνουμε με τη μαρινάδα από το κρέας που έχουμε κρατήσει.

Μόλις τα υγρά ελαττωθούν στο μισό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό ή το ζωμό για να συνεχιστεί το βράσιμο του αγριογούρουνου.

Ενώ το κρέας βράζει, ρίχνουμε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 6-7 λεπτά.

Μόλις μαλακώσουν, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αγριογούρουνο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το αγριογούρουνο να σιγοβράσει για 2 ½ ώρες ώστε να μαλακώσει.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε ξανά.

Για να φτιάξουμε τον πουρέ,καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το φρέσκο γάλα, ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τους κύβους πατάτας και τους βράζουμε.

Μόλις βράσουν οι πατάτες, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.

Χτυπάμε με το σύρμα και ο πουρές μας είναι έτοιμος.

Σερβίρουμε το αγριογούρουνο με τον πουρέ όσο ακόμα είναι ζεστός.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s