carot cake

carrot-cakeΥΛΙΚΑ

► 6 αβγά

► 20 γραμμάρια μπέικιν

► 350 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

► 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

► 400 γραμμάρια καρότο τριμμένο

► χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

► ½ κουταλιά του τσαγιού κανέλα

► ½ κουταλιά του τσαγιού γαρίφαλο

► 1½ κουταλιά του τσαγιού μοσχοκάρυδο

► ½ κουταλιά του τσαγιού βανίλια σκόνη

► ½ κουταλιά του τσαγιού αλάτι

► 50 γραμμάρια αμύγδαλο τριμμένο (σκόνη)

► 50 γραμμάρια φουντούκι τριμμένο (σκόνη)

► 30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη

Για την κρέμα με λευκό τυρί:

► 200 ml νερό

► 60 γραμμάρια ζάχαρη

► 1 ½ φύλλο ζελατίνη (7 γρ.)

► 200 γραμμάρια τυρί κρέμα 40% λιπαρά

► 2 κρόκοι

► 230 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα καρότα, τα πλένουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη του τυριού. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC. Σπάμε τα αβγά και τα χωρίζουμε σε κρόκους και ασπράδια. Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, τη βανίλια, το τριμμένο αμύγδαλο και το τριμμένο φουντούκι. Τα βάζουμε όλα αυτά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τους κτυπημένους κρόκους λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια με μια πλαστική σπάτουλα. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και μετά το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι και κάνουμε μαρέγκα την οποία προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα 28 εκ. και μεταφέρουμε σε αυτήν το μείγμα. Το ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και εάν βγει στεγνή, το κέικ είναι έτοιμο. Εάν κρατάει λίγο, το ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το γυρνάμε ανάποδα σε μια πιατέλα.

Για την κρέμα με λευκό τυρί: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 120oC. Τοποθετούμε τα φύλλα της ζελατίνης σ’ ένα μικρό μπολ με κρύο νερό (να τα σκεπάζει το νερό) και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Βάζουμε τους κρόκους στο μπολ του μίξερ και αρχίζουμε να τους χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό σιρόπι. Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και αφήνουμε να χτυπηθούν μέχρι να διογκωθούν και να κρυώσουν.

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε 2-3 κουταλιές σούπας νερό και μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τις μαλακωμένες ζελατίνες. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι να διαλυθούν. Ενσωματώνουμε τη λιωμένη ζελατίνη στο τυρί και ανακατεύουμε να ενωθούν. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι ν’ αρχίσει να δένει και την προσθέτουμε στο τυρί. Κατόπιν προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα. Την τοποθετούμε για μία ώρα στο ψυγείο και μετά μπορούμε να σερβίρουμε.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s