Οι καλύτεροι κουραμπιέδες ever !!

Ο καθένας μας αυτές τις μέρες είναι απασχολημένος. Οσο πλησιάζει η 25η Δεκεμβρίου μπορώ να αισθανθώ στο πνεύμα των διακοπών που αρχίζουν, τον χορό του στροβιλισμού! Λίστες, ατέλειωτες λίστες,με προγραμματισμό για την περίοδο των διακοπών. Και επειδή τον τελευταίο καιρό με νιώθω πολύ αδιοργάνωτη είπα να συμμαζέψω λίγο τις σημειώσεις μου.
Μια απίθανη συνταγή για κουραμπιέδες – τους νοστιμότερους που ;έχω δοκιμάσει ever- από τα χεράκια της μάνας μου (που την πήρε από την πεθερά της που την είχε ξεσηκώσει από μια χρυσοχέρα Σμυρνιά προσφυγοπούλα) η οποία γραμμένη βιαστικά από μένα σε ένα φύλλο τετραδίου κυκλοφορεί από πέρυσι το Πάσχα, από τα χέρια της μιας φίλης μου στα χέρια της άλλης! Προχτές μετά από μεγάλο κύκλο έπεσε ξανά και στα δικά μου χέρια!
Προτού χαθεί την ανεβάζω εδώ και τη μοιράζομαι μαζί σας. Αν ψαξει κανεις στο μπλογκ μου ίσως βρει και άλλη. Δεν θυμαμαι…
Ετούτοι δω όμως is the best κουραμπιέδες ever!

Αν δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε κουραμπιέδες, φτιάξτε μελομακάρονα και αφήστε τα να …. σκονιστούν…!

Χρειαζόμαστε:
750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( εγω χρησιμοποιώ συνήθως σταρένιο από το φουρνο της γειτονιάς μου . Το βρισκω ποιοτικά καλύτερο από καποια γνωστα τυποποιημένα)
150 γρ ζάχαρη (1 πιατάκι ελληνικού καφέ)
500 γρ βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου. (Προσοχη μην το αντικαταστησετε με βιταμ πχ)
2 κρόκους από αυγά
1/2 κούπα λικέρ μαστίχας ή 1/2 κούπα ελληνικού καφέ καλό κονιάκ
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμένο μοσχοκάρυδο
2 κουπες του καφέ αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
500 γρ ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες ( κατά προτίμηση από κάψουλα βανιλιας )
Σε ένα ταψάκι ή σε τεφαλ τηγάνι απλώνουμε καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε στους 180-200 βαθμούς 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στο multi.

Xτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για  10 λεπτά.
Προσθέτουμε σε αυτο το μίγμα, έναν έναν του κρόκους των αυγών και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι το μίγμα μaς να γίνει ομοιογενές. Mετά ρίχνετε μέσατο μοσχοκάρυδο και τη μαστίχα! ( η μαστίχα ειναι αυτη που τους κάνει ξεχωριστούς στη γεύση)

Χαμηλώντε την ταχύτητα του μιξερ στο μινιμουμ  και προσθέτετε το λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο!
Δοκιμάζετε τη ζύμη σας. Αν είναι πολυ μαλακή και κολλάει στα χεράκια, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.Φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι αφράτη και όχι σκληρή για να μην γίνουν κατ επέκταση σκληρά και τα γλυκά μας!
Τελευταία προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Αλοίφουμε το εμαγέ ταψί με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής.
Δίνουμε στους κουραμπιέδες μας ότι σχήμα θέλουμε – εγώ για ευκολία χρησιμοποιώ κουπ ( φορμακια) έτσι και δείχνουν μετά ωραίοι στην πιατέλα αλλά και ψήνονται σωστά και ομοιόμορφα. Τους αραδιάζουμε αραιά τον ένα δίπλα στον άλλο στο ταψί μας.
Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε στο ταψί να χλιαρέψουν. Στρώνουμε πάνω στο τραπέζι μας μια λαδόκολα και τους πασπαλίζουμε όσο είναι χλιαροί ακόμα με ζάχαρη άχνη! et voila!

κουραμπιεδες
Αυτά για όποιον λέει πως όλη τη μέρα κάθομαι!

Ετσι να βλέπει!

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!