ΕΛΙΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ

ΕΛΙΕς ΤΣΑΚΙΣΤΕς

Υλικά
2 κιλά ελιές πράσινες
1 χούφτα αλάτι χοντρό
4-5 λεμόνια
ρίγανη
λίγο λάδι

παρασκευή
Μαζεύουμε τις ελιές, πράσινες.
Πρέπει να είναι άσπρες. Ούτε μαύρες ούτε μελισσές.
Συνήθως σπάζουμε (χρησιμοποιούμε) από τις χοντρολιές προτού μαυρίσουνε, δηλαδή στο τέλος Σεπτέβρη, αρχές Οκτώβρη.
Μπορούμε να σπάσουμε και από τις ψιλές ελιές, αλλά είναι πιο δύσκολο να τις διαλέξουμε αυτές, γιατί πρέπει να είναι καλές, όχι τίποτα ρεψιασμένες.
Λοιπόν, για να φτιάξεις τις κλαστάδες, θα τις μαζέψεις τις ελιές άσπρες και θα τις σπάσεις.
Εγώ τις σπάζω με μια πέτρα να σκάσει καλά η φλύδα να φανεί το κουκούτσι.
Ύστερα θα τις βάλεις στο νερό και θα τις αλλάζεις κάθε μέρα.
Το νερό πρέπει να τις σκεπάζει καλά.
Θα τις αλλάζεις το νερό μέχρι να ξεπικρίσουνε.
Αυτό θα το καταλάβεις, αν έχουνε δηλαδή ξεπικρίσει αν τις δοκιμάσεις.
Τότε θα τις βγάλεις από το νερό, θα τις σουρώσεις στο σουρωτήρι να στραγγίξει καλά – κανένα μισάωρο περίπου – και θα τις βάλεις μετά στη λεκάνη για να τις αλατίσεις.
Λίγο περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι ρίχνεις στο φαγητό.
Σε μια άλλη λεκάνη θα ρίξεις πολύ λεμόνι και ρίγανη και λίγο λαδάκι
Θα το δείρεις (χτυπήσεις) και θα το ρίξεις μέσα στη λεκάνη με τις ελιές.
Πρέπει να το ανακατέψεις να πάει παντού και θα το αφήσεις.
Μόλις λιώσει το αλάτι σε 1-2 ώρες θα βάλεις τις ελιές στο βάζο σου. από πάνω θα ρίξεις νερό να τις σκεπάσει.
Θα προσθέσεις λίγο λαδάκι και λίγο αλάτι.
Οι ελιές αυτές τρώγονται αμέσως.
Δεν κρατάνε.
Αν θέλεις να κρατήσουνε όλο το χρόνο πρέπει να τις κάνεις αλμυρές.
Αλλιώς θα λιώσουνε αν μείνουνε πολύ και δεν είναι καλές αν λιώσουνε.
Οι ελιές αυτές πρέπει να είναι σκληρές.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s