Το φτιάξιμο της ελιάς

Είχα μήνες τώρα πει -μετά το ” μάζεμα της ελιάς” – πως θα σας ανέβαζα οδηγίες για το πως φτιάχνουμε τις ελιές μας. Ξεχάστηκα αλλά έστω και καθυστερημένα λόγω της Σαρακοστής το θυμηθηκα.

Ξεκινάμε και χαράσουμε ελαφριά και με μικρή χαραξιά τις ελιες και απο τις δύο μεριές

ελιες

Τις βάζουμε σε μια λεκάνη και τις καλύπτουμε με νερό το οποίο αλλάζουμε καθημερινά. Στις 8-9 ημέρες τις δοκιμάζουμε και άμα δούμε ότι έχουν ξεπικρίσει τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στο μπολ που τις είχαμε με νερό και αλάτι χονδρό (100γρ για κάθε κιλό ελιές) Διατηρούντε ετσι στην άρμη για περίπου δυο χρόνια.

Οταν θέλουμε να αρχίσουμε να τις τρώμε τις σουρώνουμε και τις βάζουμε για 3 ώρες στο ξύδι (για 10 κιλά ελιές έβαλα 4 λίτρα ξύδι-πουλάει ο σκλαβενίτης 4λιτρα- ) αν τις θέλουμε ξυδάτες.
Στις 3 ώρες αδειάζουμε το ξύδι ,σκεπάζουμε τις ελιές με ελαιόλαδο και τις φυλάμε σε μεγάλα γυάλινα βάζα..

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s