Νεραντζάκι

Υλικά:
8 νεράντζια  ( βγαινουν γυρω στα  30 -35 ρολά  γλυκό νεραντζάκι)
1250 gr  ζάχαρη
3 κούπες νερό
Χυμό από ένα  λεμόνι
Διαλέγουμε τα νεράντζια μας να είναι σφιχτά αλλά όχι στεγνά  και με πετσικαρισμενη φλούδα. ( προτιμαμε να ειναι από δέντρα ποτιστικά..)   Πλένουμε πολύ καλά τα νεράντζια και τρίβουμε με λεπτο  τρίφτη την τη φλούδα προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι  εσωτερικο άσπρο μερος της. Χαράζουμε τη φλούδα   σε 3-5 κομμάτια όπως όταν καθαρίζουμε κάθετα  τα πορτοκάλια και την αφειρούμε  προσεκτικά απο την ψύχα την οποία και πετάμε.
νεραντζι2

Τυλίγουμε  τη φλούδα σε ρολά και τα στερεώνουμε ένα- ένα με οδοντογλυφίδα ή τα  περνάμε σε κλωστη φτιαχνοντας  ενα “κολιέ” με τα κομματια της φλούδας . Δενουμε προσεχτικα την άκρη, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν 10 λεπτά.

Στραγγίζουμε το νερό , γεμίζουμε  παλι την κατσαρόλα μας και ξαναβράζουμε άλλα 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά τη διαδικασία αλλά τώρα  τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Χύνουμε το τελευταίο νερό , γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο και τα αφήνουμε για 12-24 ώρες να γλυκάνουν αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό.

νεραντζι3
Όταν έχουν πια ξεπικρίσει  όσο  θέλουμε, τα βγάζουμε σε στραγγιστήρι, και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες ( αν εχουμε βάλει  οδοντογλυφίδες και οχι κλωστή) .

 

νεραντζι 4
Τα απλώνουμε σε στεγνή καθαρή πετσέτα . Τα αφήνουμε γύρω στη μια ώρα να στεγνώσουν. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 10 λεπτά και βάζουμε τα ρολά μέσα στην κατσαρόλα . Βράζουμε  για 10 λεπτά . Αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό με μια σουρωτη κουτάλα χωρίς να παίρνουμε  το σιρόπι…
Τα αφήνουμε να …”σταθούν”  για 12 ώρες τουλάχιστον, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό μας ως ότου δέσει το σιρόπι του.

Το γλυκό μας είναι έτοιμο! Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το  τοποθετούμε   σε αποστειρωμένα βάζα. Αναποδογυρίζουμε τα βαζάκια μας και το κρατάμε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

νεραντζι  5

 

Υγ .Το πόσο θα γλυκάνουμε τα νεράντζια μας και γενικά τα εσπεριδοειδή του κουταλιου που κάνουμε γλυκό είναι θέμα γούστου. Οποτε τα δοκιμάζουμε κατα τη διάρκεια του ξεπικρίσματος και πάμε βλέποντας και κάνοντας. Μετά το βράσιμο στο σιρόπι δεν ξεπικρίζουν άλλο, όπως επίσης δεν μαλακώνουν κι άλλο. Αντιθέτως, σκληραίνουν ελαφρώς με το βράσιμο στο σιρόπι .

 

ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΤΡΟ, ΤΟ ΚΙΤΡΟΛΕΜΟΝΟ, ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ & ΤΟ ΠΕΡΓΚΑΜΟΝΤΟ !

Προσωπικά μετά την παρασκευή τους μου αρέσει  να τα τοποθετώ αναμικτα στα βάζα μου , και να μπλεκονται οι μυρωδιές τους στο σερβίρισμα.. Πιστεψτε με  κανένας δεν θα πει πως τον ενοχλεί η πιπεράτη μυρωδιά του νεραντζιου, οταν μπλέκει με τη διακριτική εσσάνς του περγκαμοντου ή του κίτρου .

 

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s