Βανίλια Μαδαγασκάρης

1

Ενα παγωτό σκέτη γεύση! Αμαρτωλή.. ανατολίτικη  Βανίλια. Καμμιά σχέση με τις βανίλιες που έχετε φάει όλα τα Καλοκαίρια της ζωή σας.

400 γρ. γάλα πλήρες
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
150 γρ. ζάχαρη
5-6 κροκάδια πολύ φρέσκων αβγών
3 καρποί βανίλιας (κατά προτίμηση Bourbon Μαδαγασκάρης) (Προς Θεου  όχι τις κλασσικες δ’ηθεν βανίλιες σε σκονη που θυμόμαστε από τη μαμά μας)
Παγωτομηχανή, έτοιμη για χρήση ή μεταλλικό δοχείο παγωτού/

Παρασκευή:
Σχίζουμε προσεκτικά κατά μήκος τους καρπούς της βανίλιας, ώστε να φανούν τα μικρά σποράκια του εσωτερικού. Μ’ ένα κουταλάκι παίρνουμε τα σποράκια ξύνοντας το εσωτερικό, και τα κρατάμε σ’ ένα μπολάκι. Βάζουμε σε μέτριο κατσαρολάκι το γάλα μαζί με τους άδειους καρπούς και μόλις πάρει μιά-δυό βράσεις το κατεβάζουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί 40′-60′, για να ποτίσει το άρωμα.
Χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας που κρατήσαμε, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Ξαναζεσταίνουμε το γάλα, αφαιρούμε τους καρπούς και προσθέτουμε λίγο στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας με το σύρμα. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά όλο το γάλα, ανακατεύοντας.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μικρή κατσαρόλα (καλύτερα με βαρύ πάτο) και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνέχεια με κουτάλα ή σπάτουλα, χωρίς ν’ αφήσουμε να κοχλάσει. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα (στέκεται στη ράχη του κουταλιού), την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Για να κρυώσει γρήγορα μπορούμε να βάλουμε παγάκια σ’ ένα σκεύος και ν’ ακουμπήσουμε μέσα ένα μικρότερο σκεύος με την κρέμα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να κρυώσει. Διαφορετικά, την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τη βάζουμε στο ψυγείο (ψύξη) να κρυώσει καλά.
Την βάζουμε στην παγωτομηχανή μέχρι να πήξει το παγωτό και κατόπιν το διατηρούμε στην κατάψυξη, μέσα στον κάδο της μηχανής.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε μηχανή παγωτού, αδειάζουμε το κρύο μείγμα σ’ ένα μεταλλικό σκεύος παγωτού, σκεπάζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν αρχίσει να πήζει το ξαναχτυπάμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, για να γίνει αφράτο.

Το σερβίρουμε με φυλαράκια φρέσκιας μέντας που κόβουμε από τη γλάστρα μας

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s