Μακαρονάδα alle Vongole!

Μακαρονάδα alle Vongole! Εύκολη συνταγή και μια βόλτα στη ψαραγορά

IMG_4886

Η βόλτα στη ψαραγορά στην Αθηνάς είναι για μένα ότι μπορεί να είναι για κάποιον άλλον ένα απελευθερωτικό εβδομαδιαίο πενηντάλεπτο με τον …ψυχαναλυτή τους. Είναι μια “θεραπεία” , μια εμπειρία που με γειώνει και που έναντι μικρής -σχετικά- αμοιβής με ανταμείβει με ότι χρειάζομαι , όποτε το χρειάζομαι. Με εμπνέει όσο λίγες άλλες καθημερινές βόλτες. Μου αρέσουν τα χρώματα και το “οργανωμένο” μπάχαλο. Ποιό πολύ απ’ ότι μ ‘αρέσει να οδηγώ μέχρι το Πόρτο Ράφτη και να περιμένω κατά τις 12 τη βαρκούλα στον Άγιο Σπυρίδωνα με τις φρέσκιες γόπες και την όποια έκπληξη. Στη ψαραγορά όλα τυλίγονται στο χαρτονένιο χωνί και ζυγίζονται πρώτα με το μάτι από τον αγοραστή , τον μάγειρο, το πελάτη και μετά από τον ψαρέμπορο στη ζυγαριά. “Φτάνουν άραγε για τέσσερις”, αναρωτιέσαι προσθέτοντας σκόρδα, τομάτες , πατάτες , σέλινο και ότι άλλο ζητάει η συνταγή για να καταλάβεις εσύ πρώτα άν θα χορτάσεις τη παρέα ή χρειάζεται να προσθέσεις ακόμα μισό κιλό γυαλιστερές , πέντ-έξι γαρίδες , ένα-δυό μπαρμπουνάκια…

 

IMG_6777_1

Αν έμενα Κέντρο θα περνούσα από εκεί σχεδόν καθημερινά. Μου αρέσει να βλέπω τους ψαρέμπορους με τα μάλλινα σκουφιά τους και τις βρεγμένες γαλότσες τους. Τα νερά να πετάγονται πάνω στα τελάρα, τον πάγο να ανακατεύεται , το μαρκαδόρο να ξαναγράφει τη μειωμένη τιμή εκεί κατά το κλείσιμο της αγοράς… Χαζεύω τις γαρίδες και πιέζω τα μελανούρια, πειράζω λίγο τους αστακούς , χαμογελώ στα καβουράκια-δραπέτες, μυρίζω τη φρεσκάδα και εντυπωσιάζομαι με τους ξιφίες, τους βλάχους και τα στρείδια. Αγοράζω ένα κιλό αχιβάδες.
Διαλέγω τα φρεσκότερες αχιβάδες και τις αφήνω όλη τη μέρα στο νερό που το αλλάζω κάθε δυο ώρες προσθέτοντας λίγο αλάτι . Τα σουρώνω. Βράζω ένα πακέτο λινγκουίνι al dente. Κρατάω μια κούπα από το νερό που έβρασαν. Ζεσταίνω λίγο λάδι σε μια απλωτή και κοντή κατσαρόλα. Προσθέτω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, όσο σκόρδο θέλω (2-3 σκελίδες τουλάχιστον) και μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά τσίλι. Γιαχνίζω τις αχιβάδες με σκεπαστό καπάκι για 5 λεπτά κουνώντας τη κατσαρόλα. Προσθέτω λίγη ρετσίνα, ναι, ναι, ρετσίνα και τις αφήνω άλλα 5-10 λεπτά να ανοίξουν (Όσες δεν μισο-ανοίξουν έστω τις πετάω ως …ύποπτες ). Σουρώνω τα μακαρόνια και αμέσως τα βάζω μέσα στις αχιβάδες ανακατεύοντας καλά προσθέτοντας λίγο από το νερό που έχω σώσει. Σερβίρω με τον μύλο του . Ο τρίφτης του πιπεριού στο τραπέζι.

2 thoughts on “Μακαρονάδα alle Vongole!

  1. Το like πάει βασικά στην περιγραφή της ψαραγοράς …
    Όχι πως η μακαρονάδα πάει πίσω , αλλά … λέμε τώρα .

    • Απο τα ποιο αγαπημενα μου πιάτα ζυμαρικών ..Σου αρεσε η περιγραφη της ψαραγοράς ε? χιχιχι Μου αρέσει να πηγαινω στο λιμανι εκει που πιανουν οι βάρκες των ψαράδων .. ειδικά το φθινόπωρο… Ειναι και ομορφη βόλτα και βρίσκεις και φρέσκο ψαράκι..

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s