Πιροσκί

ΠΙΡΟΣΚΙ

Είναι υπέροχα σε εμφάνιση, πανεύκολα στην προετοιμασία και καταπληκτικά σε γεύση!

Μπορούμε να τα γεμίσουμε είτε με πατάτα, είτε με τυρί, είτε με κιμά. Στην παρακάτω συνταγή, θα προτιμήσουμε την γέμιση με πατάτες (καρτόφαι)…

Υλικά για τη ζύμη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. λευκό ξύδι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γραμμάρια (περίπου) αλεύρι

Υλικά για τη γέμιση

5-6 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι – Ρίγανη
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη, ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή.
Την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (1/2 με 1 ώρα περίπου).
Για τη γέμιση ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
Σε τηγάνι καβουρντίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και λίγο από το νεράκι στο οποίο έχουν βράσει (περίπου 1/2 κούπα).
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ελαφρά και είναι έτοιμη.
Όταν γίνει το ζυμάρι, βάζουμε σε ένα πιατάκι ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που φτιάχνουμε κάθε κομμάτι πιροσκί.
Κόβουμε παντα με λαδωμένα δάχτυλα ένα μικρό κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε μόνο με τα δάχτυλά μας και βάζουμε κατά μήκος λίγη γέμιση.
Κλείνουμε καλά σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη 2 λεπτά να ξεκουραστεί.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, από όλες τις μεριές το κάθε κομμάτι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s