Γαλακτομπούρεκο

Πως να αντισταθει κανεις στην αρωματική ανάλαφρη κρέμα του, στο τραγανό του φύλλο το ημιμελωμένο;;

ΓΑΛΑΚΤΟΜ

Γαλακτομπούρεκο

(σε ταψί 37 x 27)

Υλικά

  •  ½ κιλό φύλλο κρούστας
  •  ¾ της κούπας ζάχαρη
  •  6 μέτρια αυγά
  •  1 λίτρο γάλα ( ελαφρύ)
  •  μισή κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  •  2 βανίλιες
  •  1 κουταλιά της σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Για το άλειμμα των φύλλων

  •  μισή κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο (ίσως και λίγο ακόμα)

Χτυπάμε  πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν, και τα αφήνουμε ήσυχα σε μια  άκρη.Ζεσταινουμε το γάλα   σε μια κατσαρόλα. Μόλις κάψει,΄προσθετουμε κοσκινιστά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγογδάρτη, για περίπου ένα λεπτό, ώσπου  το μιγμα μας να κοχλάσει ελαφρά. Ενώνουμε με αυτα που  εχουμε αφήσει στην άκρη ( χτυπημένα αυγά και γάλα-σιμιγδάλι), ανακατέψτε τα καλά και προσθέτουμε  μια κουταλιά βούτυρο.

Βουτυρώνουμε το ταψακι μας  πολύ καλά.

Στρώστε 7 φύλλα βουτυρώνοντας ένα-ένα φύλλο χωριστά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάστε την κρέμα, αφού την ανακατέψετε μία φορά ακόμα, και αναδιπλώστε προς τα μέσα τα εξέχοντα φύλλα. Βουτυρώστε τα ξανά. Απλώστε από πάνω τα υπόλοιπα 7 (περίπου) φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Χαράξτε, μπακλαβαδωτά  με υπομονή, τα φύλλα ( επιφανειακά, χωρίς να φτάσετε στην κρέμα –

Βουτυρώστε και τη χαρακωμένη ήδη επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Ραντίστε την με λίγο νερό, με τα δάχτυλά σας. Ψήστε σε μέτριο φούρνο να ροδίσουν τα φύλλα πολύ καλά – περίπου 40 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάστε το σιρόπι.

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε  

  • 3 ½ κούπες ζάχαρη
  • 2 ½ κούπες νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι και
  • την εξωτερική φλούδα του λεμονιού

Βράστε σε μέτρια φωτιά, για 8 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο και σιροπιάστε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι σιγά-σιγά (να  το ακουτε που αποροφάται).

Έτσι  το γαλακτομπούρεκο σας θα μελωθει τέλεια.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s