τάρτα λεμονιού

ταρτ σιτρονWhen God gives you lemons…make a pie.

Κάπως έτσι είμαι αυτές τις μέρες καθώς έχω αποφασίσει να ανακαλύψω όλους τους πιθανούς τρόπους κατανάλωσης λεμονιών. Η λεμονάδα ήταν το πρώτο και το πιο εύκολο. Τώρα συνέχισα με πιο προχωρημένα πράγματα τρομάρα μου.

Χθες το βράδυ λοιπόν σε μια κρίση υπογλυκαιμίας αποφάσισα να φτιάξω τάρτα λεμόνι. Είχα δει εδώ μια συνταγή για την κρέμα και έπρεπε να βρω κάπου και μια συνταγή για τη βάση. Ψάχνοντας στο ιντερνετ έπεσα πάνω σε διάφορα: από Martha Stewart μέχρι ερασιχτέχνες bloggers. Η συνταγή όμως που επέλεξα κυρίως για λόγους ευκολίας, υλικών και γρηγοράδας είναι από την David Lebovitz που μέχρι να σου πει τη συνταγή σου λέει την ιστορία της ζωής της αλλά τι να κάνεις κάπως μου αρέσει και αυτό.

Ξεκινάω λοιπόν από την βάση της τάρτας (που μου φαίνεται γίνονται και μια χαρά μπισκοτάκια)

Βάση για τάρτα

90 g ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 κσ λάδι
3 κσ νερό
1 κσ ζάχαρη
1/8 κσ αλάτι
150 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προθερμένεται το φούρνο στους 200

1. Σε ένα μπολάκι που δεν θα διαλυθεί στο φούρνο συνδιάζετε το βούτυρο, το λάδι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι.

2. Βάλτε το μπολάκι στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δείτε το μείγμα να κάνει φουσκάλες και να γίνεται πιο σκούρο στις άκρες του.

3. Όταν γίνει το βγάζετε και προσθέτε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να γίνει μια μάζα στη μέση του μπολ.

4. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα. Δεν έχω ιδέα πόσο είναι αυτή που χρησιμοποίησα (Μαρία η δικιά σου πρέπει να είναι αλλά στη συνταγή έλεγε 23 εκ.

5. Με τα χεράκια σας απλώνεται το μίγμα ώστε να πάει παντού και αν σας περισέψει κρατάτε μια σταλίτσα σε περίπτωση που μετά το ψήσιμο σπάσει πουθενά να έχετε να μπαλώσετε.

6. Με ένα πηρούνι κάντε τρυπίτσες παντού και ψήστε το για περίπου 15 λεπτά μέχτρι να γίνει χρυσαφί.

7. Το βγάζετε από το φούρνο και αν έχει κενά τα καλύπτετε με το ζυμάρι που φυλάξατε από πριν.

8. Το αφήνετε να κρυώσει.

Το δοκίμασα και είναι πεντανόστιμο και χωρίς τη γέμιση. Την επόμενη φορά λοιπόν θα κάνω μπισκότα (είναι λίγο σαν digestive)

Για τη γέμιση όπως σας είπα έφτιαξα lemon curd και μια χαρά ήταν. Θα χρειαστείτε:

2 αυγά
1/4 της κούπας χυμό λεμόνι
1/3 της κούπας ζάχαρη
60 γρ βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

Ανακατεύετε τα αυγά, το χυμό λεμόνι και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αφαιρείτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε τα κομματάκια του βουτύρου. Ανακατεύετε πάλι πολύ καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές. Το αφήνετε να κρυώσει.

Πανεύκολο έτσι;

Μόλις κρύωσε το άπλωσα πάνω από τη βάση της τάρτας και τα έβαλα στο ψυγείο για περίπου μια ώρα (ήμουν ανυπομόνη και το έβαλα και στην κατάψυξη). Δεν πρόλαβα να βγάλω καμία φωτογραφία χθες που ήταν ακόμα ολοκληρωμένο αλλά έβγαλα σήμερα το πρωί που όπως θα διαπιστώσετε λείπει κάτι παραπάνω από το μισό.

Καλή απόλαυση!

3 thoughts on “τάρτα λεμονιού

  1. Καλά… έχω πάθει μ’ αυτές τις απλές και σούπερ νόστιμες συνταγές σου…
    Αύριο κιόλας, που έχω τραπέζι, φίλους🙂

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s