Πως αποστειρώνω τα βάζακια της μαρμελάδας ή του γλυκού

Η αποστείρωση των γυάλινων βάζων είναι εξαιρετικά σημαντική αν επιθυμείτε να αποθηκεύσετε μαρμελάδες ή τσάτνεϊ. Είναι ανθυγιεινό κι επικίνδυνο αν δεν το κάνετε.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Πλύνετε τα βαζάκια μαζί με τα καπάκια τους με σαπούνι σε ζεστό νερό. Τοποθετήστε τα, ενώ είναι ακόμα υγρά και χωρίς ν’ αγγίζετε τα εσωτερικά τους τοιχώματα, σ’ ένα ταψί όπου έχετε ακουμπήσει πάνω μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Ακουμπίστε τα βαζάκια και καπάκια πάνω στην πετσέτα με τα ανοιχτά μέρη προς τα πάνω. Βάλτε το ταψί στο φούρνο για 35 λεπτά.

Βγάλτε το ταψί απ’ το φούρνο και γεμίστε τα ζεστά βαζάκια με την καυτή μαρμελάδα ή το τσάτνεϊ, προσέχοντας να μην αγγίξετε τα εσωτερικά τοιχώματα. Κλείστε σφιχτά τα καπάκια (όχι όμως πολύ σφιχτά).

Σ’ αυτό το σημείο, μπορείτε να αναποδογυρίσετε τα βαζάκια και να αφήσετε να κρυώσουν έτσι.
Μπορείτε να τα κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.

Αν θέλετε να διατηρήσετε την μαρμελάδα/τσάτνεϋ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημε εκτός ψυγείου τότε γεμίστε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μόλις το νερό πάρει βράση, τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα τα γεμάτα (καυτά) βαζάκια. Τα βαζάκια θα πρέπει να στέκονται όρθια μέσα στην κατσαρόλα κι εντελώς βυθισμένα μέσα στο νερό. Αφήστε τα μέσα στο νερό που βράζει για 10 λεπτά κι έπειτα αφαιρέστε τα προσεκτικά με τη βοήθεια λαβίδων. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Ελέγξτε αν έχουν σφραγιστεί σωστά τα καπάκια κι αν κάποιο δεν έχει κλείσει καλά τότε βάλτε το βαζάκι στο ψυγείο και φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε πρώτο.

Αποθηκεύστε τα βάζα με το κρύο πια προϊόν σε σκιερό, δροσερό και ξηρό μέρος.

Μετά από αυτή τη διαδικασία μπορείτε να κρατήσετε τη μαρμελάδα ή το τσάτνεϊ μέχρι κι ένα χρόνο.

Σημαντικό: Μην ανακυκλώνετε βαζάκια μαγιονέζας, μαρμελάδας, μουστάρδας κλπ. Αγοράστε καινούρια γυάλινα βαζάκια και αφού χρησιμοποιήσετε τα καπάκια τους, αγοράστε καινούρια καπάκια. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τα ίδια καπάκια δεύτερη φορά.
Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε αν έχουν τα βαζάκια γρατζουνιές, σπασίματα ή ρωγμές. Πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s