Ψωμί απο τα χέρια σας !

psomi3-thumb-large

 

Πώς γίνεται να έχουμε ζυμωτό ψωμί, φρέσκο κι αχνιστό, κάθε μέρα;

Μια ζωή ζήλευα τη μάνα μου  σαν τη εβλεπα να ανασηκώνει τα μανίκια και να φτιάχνει το ψωμί μας. Αυτό το Καλοκαίρι δεν άντεξα.

-Μανα θέλω να με μάθεις να ζυμώνω ..

Τελικ’α ήταν πανεύκολο .

Πως ετοιμάζουμε  το προζύμι: Βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ μια χούφτα αλεύρι και προσθέτουμε  χλιαρό νερό μέχρι να  γίνει ένας πυκνός χυλός – σχεδόν ζυμαράκι. Το σκεπάζουμε σε ένα μπολάκι και το  αφήνουμε  όλη τη νύχτα σε μέρος προστατευμένο και ζεστό. Την επόμενη μέρα, αφού προσθέτουμε  ξανά λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό, ανακατυουμε  τον πυκνό χυλό,  τον σκεπάζουμε  και τον  τοποθετούμε τον πάλι στο ζεστό, προστατευμένο μέρος. Επαναλαμβάνουμε  την ίδια διαδικασία 1 ή 2 φορές ακόμα. Αυτό το μίγμα που θα φουσκώσει την 3η ή την 4η  μέρα είναι το προζύμι. Τότε είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που περιγράφω παρακάτω.

 

 

Ζυμώνουμε το ψωμί με κίτρινο σκληρό αλεύρι: Σε μια λεκάνη βάλτε 2 κιλά αλεύρι ¹ και προσθέστε 5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε τα καλά, κάνετε στη μέση μια λακκούβα και βάλτε εκεί το προζύμι.

Προσθέστε 1 λίτρο χλιαρό νερό κι αρχίστε το ζύμωμα. Καθώς ζυμώνετε, να προσθέτετε συνεχώς χλιαρό νερό –όχι καυτό, όχι κρύο. Αυτό γίνεται για να “γαλατίζεται” η ζύμη (θα την δείτε δηλαδή να γίνεται γαλακτώδης καθώς τη ζυμώνετε και της ρίχνετε το νερό).
Ζυμώστε αρκετή ώρα για να πετύχετε μια ζύμη απαλή, αφράτη, λεία και να μην κολλάει στα χέρια σας ².

Πλάστε τα καρβελάκια, βάλτε τα σε λαδωμένες φόρμες για να μην κολλήσουν όταν ψηθούν και σκεπάστε τα να φουσκώσουν. Σημειωτέον, ότι το προζύμι δε φουσκώνει τόσο όσο η μαγιά. Χρειάζονται περίπου 4 ώρες (τον χειμώνα σε ζεστό μέρος)  ή 3 ώρες (το καλοκαίρι σε προστατευμένο μέρος οπωσδήποτε).
Αφού φουσκώσουν τα καρβελάκια, χαράξτε τα στην επιφάνεια ελαφρά μ’ ένα μαχαίρι, ψεκάστε τα με λίγο νερό, ρίξτε από πάνω σποράκια που η γεύση τους σάς αρέσει (μαυροκούκι, σουσάμι, λιναρόσπορο, καραγουέι, παπαρούνα κλπ) και ψήστε τα για περίπου 1 ώρα.
Σε προθερμασμένο φούρνο και θερμοκρασία μέτρια προς δυνατή. Όταν ψηθούν, βάλτε τα στη σχάρα να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν τα καρβελάκια, ξεχωρίστε όσα καταναλώσετε την ίδια μέρα και βάλτε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη σε σακουλάκια πολυμπάγκ.

Κάθε φορά που χρειάζεστε ψωμί, βγάλτε ένα καρβελάκι από την κατάψυξη, αφαιρέστε το πολυμπάγκ και βάλτε το στο φούρνο κατευθείαν (όχι στο φούρνο των μικροκυμάτων). Ανάψτε τον φούρνο στους 140 βαθμούς για μισή ώρα. Μετά σβήστε τον και αφήστε το ψωμί εκεί για ένα τέταρτο ή μισή ώρα ακόμα.

Το ψωμί θα είναι φρέσκο σαν να ζυμώθηκε εκείνη την στιγμή. (Αν δεν θέλετε να κάνετε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να καταναλώσετε το ψωμί αφού το ξεπαγώσετε απλώς – αλλά δεν θα είναι σαν φρεσκοψημένο).

Πάντως, ακόμα και να μπαγιατέψει το ζυμωτό ψωμί, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες, να το ψήσετε στην τοστιέρα, στο σχαροτήγανο ή αλλού, να το αλείψετε με σκόρδο, ρίγανη, αλάτι και να το απολαύσετε.

¹ Η ποσότητα αυτή βγάζει περίπου 8 καρβελάκια. Είναι πρακτικό και οικονομικά συμφέρον να ζυμώνετε σε λογικά διαστήματα και με βάση πάντα τις ανάγκες σας (δείτε και τις πληροφορίες για διατήρηση του ψωμιού στην κατάψυξη). Άλλωστε το σημαντικό με το προζύμι είναι ότι στην κατασκευή ψωμιού χρησιμοποιούμε όση ποσότητα αλεύρι επιθυμούμε.

² Όταν τελειώσετε το ζύμωμα, κρατήστε ένα κομμάτι ζύμης όσο περίπου ένα πορτοκάλι, ώστε να το έχετε για το επόμενο ζύμωμα και να μη χρειαστεί να ξανακάνετε την ίδια χρονοβόρα διαδικασία για το προζύμι. Βάλτε το κομμάτι αυτό της ζύμης σε ένα ευρύχωρο τάπερ, αφού προηγουμένως έχετε ρίξει λίγο αλεύρι στον πάτο του. Σκεπάστε το τάπερ με το καπάκι και το περιεχόμενό κάποια στιγμή θα φουσκώσει. Τότε βάλτε το στο ψυγείο, στη συντήρηση, για την επόμενη χρήση.
Αντέχει 1 ή 2 βδομάδες. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βάλτε το στην κατάψυξη.

2 thoughts on “Ψωμί απο τα χέρια σας !

  1. ΜΜμμ, ήδη μου έρχεται η μυρωδιά του φρέσκο μενού ψωμιού, έστω και διαδικτυακά.θα το δοκιμάσω Λιακαδιτσα μου!

  2. TIP: Αν το ψωμί σας μπαγιατέψει μπορείτε να το κάνετε να γίνει σαν φρεσκοψημένο με τον εξής τρόπο… Τσαλακώνετε μια λαδόκολλα κομμένη όσο χρειάζεται να τυλίξει καλά καλά το καρβέλι και την βρέχετε καλά. Κατόπιν τυλίγετε το καρβέλι και το βάζετε να ψηθεί στον φούρνο. Έτσι ανακτά την υγρασία του και γίνεται πάλι φρεσκότατο!

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s