κουλουράκια πορτοκαλιού

Αυτά είναι τα κλασικά κι αγαπημένα κουλούρια που έφτιαχνε η γιαγιά μου , η μητέρα σας   κι όλες οι παραδοσιακές νοικοκυρές , είναι αυτά που τα βουτάμε στον ελληνικό καφέ κι αυτός παίρνει άλλη γεύση , είναι αυτά που δίνουμε στα παιδιά μας για κολατσιό στο σχολείο ή την εκδρομή…και δεν χάνουν ποτέ την αξία τους…η κατασκευή τους είναι μια απολαυστική ιεροτελεστία , τόσο απλή και τόσο ευχάριστη…

Όσο για το άρωμά τους…μοσχοβολάει το σπίτι από τα μπαχαρικά…Ας τα δούμε :

koulou portok1

Υλικά:
1 ποτήρι του νερού λάδι (ελαφρύ + ελαιόλαδο)
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα διαλυμένη στο χυμό
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
700-800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Σουσάμι για το πασπάλισμα

koulou portok2koulou portok3koulou portok4koulou portok5koulou portok6koulou portok7koulou portok8koulou portok9koulou portok10

Εκτέλεση:
Στο μίξερ χειρός χτυπάμε για 3-4 λεπτά το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η δεύτερη. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια  το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα ενώ  χτυπάμε για λίγο ακόμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και  το μπέικιν. Σταματάμε τότε το μίξερ κι αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι , ζυμώνοντας με το χέρι . Τα τελευταία 100 γραμμάρια αλεύρι τα προσθέτουμε με πολύ προσοχή  γιατί ίσως δεν χρειαστούν  και σφίξει η ζύμη μας . Θέλουμε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και  μαλακή και να  μην κολλάει στα χέρια . Όμως προσέχουμε να μην ξεγελαστούμε με το χέρι που ζυμώνουμε γιατί σ’ αυτό οπωσδήποτε θα κολλάει . Γι΄αυτό καλό είναι να διατηρούμε το άλλο μας χέρι στεγνό και καθαρό ώστε να δοκιμάζουμε μ΄αυτό τη ζύμη.
Όταν είναι έτοιμη , πλάθουμε τα κουλούρια μας ως εξής :
Eτοιμάζουμε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και στη συνέχεια σχηματίζουμε κορδόνια μήκους 17εκ. πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Τα στρίβουμε τότε σε πλεξίδες , τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα κουλούρια μας σε προθερμασμένο φούρνο , στην προτελευταία σχάρα , στους 170ο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!

Και μια διευκρίνιση: αν κατά το πλάσιμο δυσκολεύεστε , αλείψτε τα χέρια σας με λίγο λάδι.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s