κόκκορας κρασάτος

KOKKORAS_KRASATOSΥλικά
1 μεγάλος κόκορας ή πετεινός (τουλάχιστον 2 κιλών)
150-200 γρ. μπέικον, κομμένο σε κυβάκια
75 γρ βούτυρο
5-6 κρεμμυδάκια του στιφάδου, ολόκληρα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200 γρ. άσπρα μανιτάρια (κουμπιά)
40 γρ. αλεύρι ή νισεστέ
500 ml κρασί
1 φύλλο δάφνης
2 κλαράκια θυμάρι
½ πράσο
3-4 κλαράκια μαϊντανό

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε το μπέικον και τα κρεμμυδάκια. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και στη θέση τους σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα. Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και το σκόρδο και μετά το μπέικον και τα κρεμμυδάκια που είχαμε ήδη σοτάρει.  Τα αφήνουμε να σιγομαγειρεύονται στο βούτυρο και τους χυμούς τους για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αδειάζουμε όσο γίνεται το λίπος από το σκεύος -κρατάμε την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη με το καπάκι της και τη γέρνουμε στο νεροχύτη-, για να φύγει όσο περισσότερο λίπος γίνεται. Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε για να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί, δένουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας την κι αν πήξει πολύ μπορούμε να της προσθέσουμε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το πράσο και τα μυριστικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τον κόκορα να σιγομαγειρεύεται για 2 ώρες περίπου, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του. Αν έχουμε κρατήσει το συκώτι και την πετροκοιλιά, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στα μισά του χρόνου ψησίματος. Την ώρα του σερβιρίσματος βγάζουμε πρώτα τα κομμάτια του κόκορα και τα βάζουμε σε μια βαθιά πιατέλα, απομακρύνουμε τα μυριστικά και το πράσο, βάζουμε τα μανιτάρια γύρω από τον κόκορα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Σημ. Συνοδεύουμε με πατάτες ατμού ή βραστές πατάτες, κομμένες σε κυβάκια και σοταρισμένες για λίγο στο ελαιόλαδο (ρισολέ).

Θ.Τ.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s