Άδανα κεμπάπ

Screen-Shot-2015-02-03-at-22.33.50

Η ιστορία του κεμπάπ αν και χάνεται στο χρόνο, εντοπίζεται -με τη μία ή την άλλη μορφή- κάπου στην ανατολική Μεσόγειο, νοτιοανατολική Τουρκία, Μέση Ανατολή αλλά και σε όλα τα   Βαλκάνια. Όπως θα διαπιστώσετε, το κεμπάπ είναι κάτι διαφορετικό από μπιφτέκι ή σουτζουκάκι ή τον κεφτέ  περασμένο σε ξυλάκι. Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα είναι ζουμερό και έχει γεμάτη γεύση!!

Αυτή είναι λοιπόν η αυθεντική συνταγή για το κεμπάπ των Αδάνων, το οποίο σε σχέση με εκείνο τις Urfa (άλλο ξακουστό κεμπάπ) είναι καυτερόόοο. Δύο είναι τα κύρια συστατικά του, το κρέας το οποίο πρέπει να είναι από αρνί 1-1 ½ χρονών  Και φυσικά θέλει ψήσιμο στα κάρβουνα στην ψησταριά (bbq).

Εκτός από αρνίσιο κιμά, μπορεί να γίνει και με μείγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά, αλλά τότε δε θα έχουμε ένα κεμπάπ από τα Άδανα, αλλά κάτι άλλο.

 

 

Screen-Shot-2015-02-03-at-22.31.13

Υλικά
Ο κιμάς
1kg από αρνί 1-1 ½ ετών (ζυγούρι), δεν αφαιρούμε το λίπος από το κρέας.
Το λίπος
επιπλέον λίπος από ουρά αρνιού ή 1-2 κουταλιές βούτυρο πρόβειο (αν χρησιμοποιηθεί βούτυρο να μπει στον κιμά σε μικρά μικρά κομματάκια)
Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά
1 κρεμμύδι τριμμένο και στυμμένο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ αλάτι
1 κ.γ. κόλιανδρο
½ κ.γ κύμινο
½ κ.γ πιπέρι μαύρο
1 κ.γ μπούκοβο
Τα συνοδευτικά
Πίτα για γύρο
Κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Ντομάτες μικρού μεγέθους
Κρεμμύδια
2-3 πρέζες σουμάκ

Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αλάτι, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το μαύρο πιπέρι και το μπούκοβο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά για να γίνει ο κιμάς μια συμπαγής μάζα.
Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 1-2 ώρες για να περάσουν οι μυρουδιές των μπαχαρικών στον κιμά.
Πριν ανάψουμε τη φωτιά στην ψησταριά (bbq) περνάμε το κεμπάπ στις ειδικές σούβλες, οι οποίες πρέπει να είναι ανοξείδωτες.

Screen-Shot-2015-02-03-at-22.32.01

Πρώτα χωρίζουμε τον κιμά σε 8 μερίδες και τις πλάθουμε σε μπάλες. Στη συνέχεια περνάμε τον κιμά στη σούβλα και σιγά-σιγά απλώνουμε το κεμπάπ κατά μήκος της σούβλας.

Screen-Shot-2015-02-03-at-22.31.39

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλα τα κεμπάπ.
Το επόμενο στάδιο είναι αυτό του ψησίματος.
Τώρα θα ασχοληθούμε με το άναμμα της φωτιάς.
Άναμμα φωτιάς
Υπολογίζουμε πόσα κάρβουνα θα χρειαστούμε, τα τοποθετούμε στη μέση της ψησταριάς μας σχηματίζοντας ένα μικρό «βουναλάκι».
Στην κορυφή, σε δύο τρία σημεία, τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και το ανάβουμε.
Σε 20-30 λεπτά η φωτιά μας θα είναι έτοιμη εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό.
Απλώνουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας και ρίχνουμε στάχτη για να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς.
Το κεμπάπ θέλει σιγανή φωτιά για να ψηθεί καλά και να παραμείνει ζουμερό.

Screen-Shot-2015-02-03-at-22.32.23

Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω απο τα κάρβουνα και πριν η σχάρα μας κάψει τοποθετούμε πάνω τα κεμπάπ.
Φροντίζουμε να έχουμε αρκετό χώρο στη σχάρα για να ψήσουμε και τις ντομάτες με τις πιπεριές που θα συνοδεύσουν τα κεμπάπ.

Screen-Shot-2015-02-03-at-22.51.51

υρίζουμε αρκετές φορές ώσπου να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές.
Το ίδιο κάνουμε και με τα λαχανικά μας.
Όταν τελειώσουμε με το ψήσιμο απομακρύνουμε τα κεμπάπ με τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα κρατάμε ζεστά.
Screen Shot 2015-02-03 at 22.33.40

Στη σχάρα βάζουμε τώρα να ψηθούν οι πίτες.
Πριν το σερβίρισμα, ρίχνουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και ένα ή δύο κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, τα αφήνουμε να μελώσουν ενώ, λίγο πριν, ρίχνουμε μέσα 2-3 πρέζες σουμάκ (το μπαχαρικό με την υπόξινη γεύση και το άρωμα λεμονιού).
Το σερβίρισμα
Πάνω σ’ ένα πιάτο, τοποθετούμε τεμαχισμένη μία ψημένη πίτα.
Πάνω στην πίτα βάζουμε δύο κεμπάπ και αριστερά και δεξιά τοποθετούμε μία ψημένη ντομάτα και μία πιπεριά.
Πάνω από τα κεμπάπ, απλώνουμε το κρεμμύδι με το σουμάκ που ετοιμάσαμε στο τηγάνι.

Μοναδικός πραγματικά μεζές! Καλή επιτυχία σε όσους, την επόμενη φορά που θα ανάψουν φωτιά στην ψησταριά, αποφασίσουν να ψήσουν το κεμπάπ από τα Άδανα.

 

 

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s