Βασική συνταγή για χειροποίητο ψφύλλο πίτας &Τηγανιτά χορτοπιτάκια

b178a7ab6307baf6791b94481abd6188_L

Υλικά
•500 γρ φύλλο για πίτες  (έτοιμο ή σπιτικό – σύμφωνα με τη βασική μας συνταγούλα)
• ελαιόλαδο: 4 κουταλιές της σούπας για το σοτάρισμα και επιπλέον για το άλειμμα και το τηγάνισμα
• σπανάκι: 250 γρ.
• πράσα: 4
• κολοκυθάκια: 2
• κρεμμυδάκια φρέσκα: 2
• άνηθος: 1 ματσάκι, ψιλοκομμένος
• σιμιγδάλι χοντρό: 1 κουταλιά της σούπας
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
1. Πλένετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια, το σπανάκι και το πράσο. Τα αφήνετε να σιγοψηθούν μέχρι να πιουν όλο το νερό τους. Αλατοπιπερώνετε.
2. Ανακατεύετε τα σοταρισμένα λαχανικά με το σιμιγδάλι και τον άνηθο. Ετοιμάζετε το φύλλο αν κάνετε σπιτικό . Στρώνετε κάθε φύλλο σε επίπεδη επιφάνεια και το αλείφετε με λάδι. Το κόβετε σε λωρίδες και βάζετε στις άκρες λίγη από τη γέμιση των λαχανικών.
3. Διιπλώνετε κάθε λωρίδα σε τρίγωνες πίτες και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Τηγανίζετε τις πίτες σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές τους. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε.

* Βασική συνταγή για φύλλο πίτας
Υλικά
• νερό: 1 ποτήρι
• λάδι: περίπου 1/2 ποτήρι (όχι περισσότερο)
• ρακί: 1 σφηνάκι
• αλάτι: λίγο
• αλεύρι για όλες τις χρήσεις: όσο χρειαστεί για μία ζύμη σκληρή που να μην κολλάει
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνετε μικρές ποσότητες αλευριού και ζυμώνετε με τα χέρια σας. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να αποκτήσετε μία ζύμη σκληρή που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνετε για μία ώρα να”ξεκουραστεί”. Στη συνέχεια με τον πλάστη ανοίγετε φύλλο, παχύ ή πιο λεπτό ανάλογα με την πίτα που θέλετε να φτιάξετε.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s