Χριστουγεννιατικη πουτιγκα

christmas puddingΥλικά για 8-10 άτομα
(Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δόση και να ετοιμάσουμε πολύ περισσότερες ταυτόχρονα)
150 γρ. βούτυρο ή λίπος βασιλικό
175 γρ. ξανθές σταφίδες, καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους
175 γρ. μαύρες σταφίδες
150 γρ. ψίχουλα ξερού ψωμιού
150 γρ. καστανή ζάχαρη
30 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και χοντροκομμένα
30 ξύσμα από ακέρωτα πορτοκάλια
100 γρ κόντιτα πορτοκαλιού (ή κερασιού ή κίτρου ή όλα μαζί)
4-5 αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους, πολύ ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 αυγά
2 κ. σ. ουίσκι
Βούτυρο με ρούμι:
Υλικά για 1 πουτίγκα
Rum butter
125 γρ βούτυρο
140 γρ καστανή ζάχαρη
4 κ. σ. ρούμι

Παρασκευή

Πλένουμε τις σταφίδες και τις σουρώνουμε καλά. Βάζουμε μια καθαρή πετσέτα πάνω σε μια σχάρα της κουζίνας και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια τις ψιλοκόβουμε. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για πουτίγκα του 1,5 λίτρου, κόβουμε δύο δίσκους από αντικολλητικό χαρτί στο μέγεθος της φόρμας, τους λαδώνουμε καλά και ντύνουμε τη φόρμα, έτσι που να είμαστε βέβαιοι πως η πουτίγκα δεν θα κολλήσει στον πάτο της. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά και μετά τα αυγά και το ουίσκι. Στρώνουμε τον πρώτο δίσκο στον πάτο της φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και το καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο. Τυλίγουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο ή με μια καθαρή και αλευρωμένη εσωτερικά πετσέτα, που θα δέσουμε από πάνω όπως τα πουγκιά για να μπορούμε να την πιάσουμε. Βάζουμε ένα τρίποδο ή μια οποιαδήποτε υπερυψωμένη σχάρα τον πάτο μιας κατσαρόλας ώστε να μην έρχεται η φόρμα μας σε απευθείας επαφή με την πηγή της θερμότητας και γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό που θα πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση των τοιχωμάτων της φόρμας. Κλείνουμε ερμητικά το σκεύος και αφήνουμε να πάρει μια δυνατή βράση. Χωρίς να ανοίξουμε το σκεύος, παρά μόνον κάθε φορά που χρειάζεται να προσθέσουμε νερό γιατί σώθηκε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κι αφήνουμε την πουτίγκα να σιγοβράζει για 9 ώρες. Στη συνέχεια τη βγάζουμε και από την κατσαρόλα, τη σκουπίζουμε προσεχτικά κι αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή την πετσέτα, καθώς και το αντικολλητικό χαρτί. Την βγάζουμε από τη φόρμα της και την φυλάμε σε ένα καθαρό μπολ, σκεπασμένη, όπως περιγράψαμε παραπάνω, με κερωμένο αντικολλητικό χαρτί. Τυλίγουμε το μπολ με μια πετσέτα και έτσι διατηρούμε την πουτίγκα μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά τουλάχιστον επί 10 ημέρες. Την ημέρα που θα την σερβίρουμε την ζεσταίνουμε στον ατμό, για 2 ώρες, τυλιγμένη και πάλι. Την προτείνουμε με κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί ή με ένα βούτυρο με ρούμι. Για να φτιάξουμε το βούτυρο με ρούμι χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη, για 3-4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κι αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το ρούμι, κουταλιά-κουταλιά και μεταγγίζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, για να το φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε πάνω από τη ζεστή πουτίγκα.

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s