ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΙΚΟ ( του Αντώνη)  

 

(20 ΜΕΡΙΔΕΣ)

Υλικά

4 lt γάλα  3,5% FAT

750 gr ζάχαρη

400γρ σιμιγδάλι ψιλό

6 αυγά

4 βανίλιες

150-200 gr βούτυρο ( * +50 gr για το σιρόπι)

Ξύσμα από ένα λεμόνι

½ κιλό  φύλλο μπακλαβά ( 12-14 φύλλα) ( τα 7  κάτω και τα 5 επάνω)

 

Εκτέλεση

Σπας τα αυγά και τα ανακατεύεις με όλη τη ζάχαρη και το μισό σιμιγδάλι

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά το γάλα

Βγάζεις ένα ποτήρι χλιαρό γάλα και διαλύεις μέσα τις βανίλιες.

Ρίχνεις το διάλυμα μέσα στο υπόλοιπο γάλα/

Αδειάζεις το γάλα μέσα στην κατσαρόλα με το μίγμα, σ τ α δ ι α κ ά .

Μετά προσθέτεις και το υπόλοιπο σιμιγδάλι.

Ανακατεύεις μέχρι να δέσει ( σαν τη μπεσαμέλ* )

*Να κάθεται η κρέμα πάνω στο σύρμα του αναδευτήρα

Όταν πήξει το μίγμα προσθέτεις το μισό  βούτυρο και

Τραβάς την κατσαρόλα έξω από τη φωτιά .

Με το άλλο μισό βούτυρο βουτυρώνεις καλά το ταψί.

Στρώνεις τα φύλλα σταυρωτά , αλείφοντας με το πινέλο

την επάνω επιφάνεια κάθε φύλλου.

 

Tip

Αν η κρέμα σου ως τόσο σου έχει πήξει την ανακατεύεις με το σύρμα .

Ρίχνεις την κρέμα στο ταψί και στρώνεις και τα επάνω φύλλα

αφήνοντας ομοιόμορφα περισσεύματα φύλλου γύρω από το ταψί .

 

Το πρώτο φύλλο που βάζεις πάνω στην κρέμα το αφήνεις χωρίς βούτυρο

( γιατί «τραβάει» βούτυρο από το μίγμα)

Το 2ο το βουτυρώνεις στην επάνω επιφάνεια του και τις άκρες τις σπ΄ρωχνει με το πινέλο και τις περνάς κάτω από το γλυκό.

Κάνεις το ίδιο και με τα 4 υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζεις επιφανειακά το φύλλο για να το κόψεις εύκολα μετά το ψήσιμο σε μερίδες .

Προθερμαίνεις τον φούρνο

Ψήνεις  χ α  μ η λ ά  ( με τη σχάρα  στα ¾ του ύψους του φούρνου )

στους 180 βαθμούς

για 45 min

 

Σιρόπι

½ κιλό ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

Χυμό από ½ λεμόνι

*50 gr βούτυρο

Σιροπιάζεις ( το γλυκό να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο)

 

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s