ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ

DSC_19_2012-11-26

Το γιαουρτλού κεμπάπ είναι καθαρά ανατολίτικο έδεσμα, φερμένο απ’ την πόλη. Το βασικό του συστατικό είναι ο αρνίσιος κιμάς, αλλά υπάρχουν και παραλλαγές με μείγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά.
Όλη η μαγεία της γεύσης του όμως κρύβεται στα μπαχαρικά. Ο συνδυασμός και η αναλογίες των μπαχαρικών ποικίλουν, ανάλογα με τα γούστα και το μεράκι του καθ’ ενός.
Το κεμπάπ συνοδεύει σάλτσα ντομάτας και σάλτσα γιαουρτιού πάνω σε ψημένη πίτα. Διευρύνοντας έτσι την παλέτα των γεύσεων.
Παρακάτω περιγράφω μια συνταγή για γιαουρτλού κεμπάπ με ένα καλό συνδυασμό μπαχαρικών και μυρωδικών.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

1 κιλό κιμά από μπούτι αρνίσιο
1 αυγό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

DSC_01_2012-11-26

ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

1 κουτ. κοφτή σούπας αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
Λίγο μοσχοκάριδο και μπαχάρι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

DSC_02_2012-11-26

ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο και στραγγισμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμένη
Στο κεμπάπ κανονικά δεν χρησιμοποιείται ψωμί ή φρυγανιά.

 

DSC_03_2012-11-26Προσθέτουμε όλα τα υλικά στον κιμά και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε τον κιμά μέσα σε ένα σκεύος σκεπασμένο για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το ψήσιμο στην ψησταριά μας.

DSC_04_2012-11-26

 

DSC_05_2012-11-26Λίγο πριν ανάψουμε την φωτιά στην ψησταριά μας πλάθουμε τον κιμά σε 12-13 μακρόστενα τεμάχια και τα περνάμε σε καλαμάκι. Όταν τελειώσουμε με τα κεμπάπ πάμε στο bbq για να ανάψουμε φωτιά.

DSC_07_2012-11-26

DSC_08_2012-11-26

Tοποθετούμε την σχάρα ψησίματος πάνω απ’ τα κάρβουνα και πριν κάψει τοποθετούμε πάνω τα καλαμάκια με το κεμπάπ. Τα κεμπάπ πριν τα βάλουμε στην σχάρα τα λαδώνουμε για να μην μας κολλήσουν. Αφού τοποθετήσουμε όλα τα κεμπάπ πάνω στην σχάρα, αρχίζουμε να τα ανασηκώνουμε ελαφρά, για να μην προλάβουν να κολλήσουν.

DSC_13_2012-11-26

DSC_14_2012-11-26Ψήνουμε απ’ όλες τις μεριές γυρίζοντας αρκετές φορές. Όταν ψηθούν καλά και πάρουν χρώμα τα απομακρύνουμε απ’ την φωτιά και τα κρατάμε ζεστά, ώσπου να ψήσουμε στην ψησταριά μας και τις πίτες.

DSC_16_2012-11-26

Πριν βάλουμε τις πίτες για ψήσιμο πάνω στην σχάρα, ρίχνουμε πάνω στις πίτες λίγη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και τις αλείφουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, προσοχή μην τις κάψουμε. Απομακρύνουμε απ το bbq και είμαστε έτοιμη για το σερβίρισμα του γιαουρτλού κεμπάπ.

DSC_17_2012-11-26

 

DSC_18_2012-11-26

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σε ένα πιάτο τοποθετούμε μία ψημένη πίτα κομμένη στα 4, πάνω της απλώνουμε δύο κουταλιές απ’ την σάλτσα ντομάτας, στην μέση τοποθετούμε δύο κεμπάπ και αριστερά και δεξιά του κεμπάπ, βάζουμε από μία κουταλιά σάλτσα γιαουρτιού και λίγη σάλτσα ντομάτας . Μπορούμε στην άκρη του πιάτου να προσθέσουμε λίγο λάχανο ψιλοκομμένο η λίγο μαρούλι.

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με σαλάτα εποχής και καλό κόκκινο κρασί.

Μια πολύ καλή συνταγή, μετά από την δοκιμή μπορώ να σας την προτείνω ανεπιφύλακτα

 

Εδώ σχολιάζεις μάγειρα!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s